Foto: TT

Hatstorm mot Dinamarca efter klädkupp

Uppdaterad
Publicerad

Rossanna Dinamarca (V) har fått hundratals hatmejl efter att ha burit en t-shirt med texten ”SD = RASISTER” i riksdagen. – De skriver att jag är en hora, slyna, fitta, idiot, stolpskott, fascist och saker i den stilen, säger hon.

Dinamarca bar den uppmärksammade t-shirten i måndags i samband med att sverigedemokraten Björn Söder blev utsedd till andra vice talman.

– Jag tycker att det var viktigt att markera och inte delta i den normalisering av rasism som pågår i dag, säger Dinamarca.

Söder kallade klädvalet för fullständigt oacceptabelt och förre statsministern Göran Persson sade till Dagens Nyheter att han förvånades över att talmannen inte ingrep.

Men Rossanna Dinamarca slår ifrån sig kritiken.

– Jag tycker att Göran Persson borde vara mer upprörd över att vi har en rasist till talman som ska företräda hela Sverige.

Har polisanmälts

Hon säger sig inte förstå invändningen att det är olämpligt att bära kläder med politiska budskap i riksdagen.

– Sveriges riksdag är politikens högborg. Om vi inte ska kunna bära politiska budskap där, var annars?

På tisdagen fick hon höra att hon ska ha blivit polisanmäld för förtal.

– Det var en reporter från Expressen som meddelade det till mig. I så fall är det skrattretande. Det som står på min tröja är sant.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.