Reinfeldt: Det är inte riktiga jobb

Uppdaterad
Publicerad

När det blev dags för jobbfrågan i slutdebatten var det de två statsministerkandidaterna Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) som först fick ordet. Det blev en het debatt.

–Jobbmaskinen Sverige leverar. Det har kommit 340.000 nya jobb sedan vi tillträdde – 100.000 nya jobb bara det senaste året, sade Fredrik Reinfeldt. 

Enligt Reinfeldt är det ”en fantastisk utveckling”. Tidigare har oppositionen kritiserat regeringen för att sysselsättningsgraden varit för låg men nu har man inte så mycket om det, menade han.

Val 2014

Sysselsättningsgraden är högre nu för unga, nyanlända och äldre än när Alliansen tillträdde, hävdade han.

Fredrik Reinfeldt har tidigare angripit oppositionen för att vilja införa åtgärder som syftar till attt dölja arbetslösheten. Han påpekade också att det inte finns några gemensamma förslag från oppositionen när det gäller jobben.

– Socialdemokraterna föreslår att man ska öka skatterna på företagen med ungefär 25 miljarder. Då blir det dyrare och 80.000 färre jobb. Och så inför de 12-månaderstjänster som inte kräver relevant utbildning och som inte har varaktig finansiering, sade han.

Trainee-jobb

Enligt Löfven gäller det att förstå hur den internationella ekonomin fungerar. Då gäller det att satsa på investeringar som ger jobb ”här och nu”.

Löfven försvarade också förslaget om statligt finansierade trainee-jobb i offentlig sektor.

– När så många ungdomar är arbetslösa och vi kommer få brist på välfärdsarbetare genom att många äldre går i pension är det rimligt att de får plats i väldfärdssektorn, sade han.

Löfvens resonemang avfärdades helt av Fredrik Reinfeldt.

– Ursäkta mig men detta är inte riktiga jobb. Människor vet när de har ett jobb. Låt personer som valt jobben få dem. Hur kom ni på idén att ordna temporära tolvmåndersjobb till pesoner som inte valt att jobba i de här sektorerna?

Enligt Löfven handlar det om arbetslösa ungdomar som ska få utbildning och kliva in i väfärdssektorn.

– Vi ska inte flytta på människor. Vi ska ta arbetslösa ungdomar och se till att de får arbete och utbildning så att de kan kliva in i välfärdssektorn och hjälpa till med generationsskiftet, sade S-ledaren.

Arbetsgivaravgift

Debatten fortsatte bland annat med centerledaren Annie Lööf som berättade om Viktor, som är förlamad, men som enligt Lööf fått jobb som ungdomstränare i en idrottsklubb tack vare att regeringen sänkt arbetsgivaravgiften för ungdomar. Hon menade att Viktor skulle bli arbetslös eller placeras i en AMS-åtgärd om S-politiken skulle bli verklighet eftersom klubben inte skulle har råd att ha kvar honom.

Den beskrivningen godkändes inte av Stefan Löfven som alltså forsatte att vara måltavla för Alliansledarnas attacker.

– Är han där på ett jobb som passar honom bra så ska han vara kvar. Det finns flera stödåtgärder för att människor ska kunna komma i arbete. Vi tänker inte ta ifrån folk arbete, vi ska sätta folk i arbete, sade Löfven.

Annie Lööf fick inte oväntat stöd av FP-ledaren Jan Björklund som hävdade att oppositionen tror att politiker kan skapa jobb.

– Politiker kan skapa AMS-åtgärder. Det är företag som skapar jobb, sade han.

Sjöstedt attackerade regeringen

När V-ledaren Jonas Sjöstedt fick ordet riktades anklagelserna åt andra hållet. Nu blev det Alliiansen som hamnade i skottgluggen. Han beskrev arbetslösheten som Alliansens stora misslyckande.

– De sade att arbetslösheten skulle ner men nu står vi där med högre arbetslöshet, sade han.

– Tänk tanken att vi använder de här miljarderna som strömmar i väg i lägre arbetsgivaravgifter till att bygga bort bostadsbristen och se till att ta klimatfrågan på allvar och investera i energi och järnvägar. Bara en sån sak: att tågen går i tid, sade han.

– Och att vi får fler som arbetar i välfärden, sade Sjöstedt som påpekade att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga är så ineffektiv att man kan få fyra gånger så många jobb om man använder de pengarna till investeringar i stället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet