Foto: SVT/TT

Komiker gör valprogram för SVT

Uppdaterad
Publicerad

I dag har ett nytt valprogram premiär i SVT. I ”Anders tar parti” reser komikern Anders Jansson runt till riksdagspartiernas starkaste fästen i landet.

Anders Jansson är för de flesta känd för att han lett Melodifestivalen och spelat kommunalråd i SVT-serien ”Starke man”. Nu ger han sig in i politikens värld, på sitt eget humoristiska sätt.

I ”Anders tar parti” träffar Anders Jansson kommunalråd, oppositionspolitiker och väljare på åtta olika orter runt om i Sverige för att hitta exempel på vad som händer när partiernas ideologier omsätts i praktiken.

– Det här är ett program som inte riktigt gjorts förut. Det är ett samhällsprogram, men med ett annat perspektiv. Jag är ingen reporter, men jag är nyfiken som människa och hoppas att min nyfikenhet kan spridas bland tittarna, säger Anders Jansson.

Tatuerar in Annie Lööf

I det första programmet reser Anders Jansson till Centerfästet Mönsterås, där han bland annat fixar en fejktatuering med Centerledaren Annie Lööf på vänsterarmen.

– Vi lade ut den på Instagram och hon kommenterade glatt och undrade om den var riktig. Och då fick vi svara att den tyvärr inte var det, säger Anders Jansson och fortsätter:

– Jag har andra partiledare tatuerade på kroppen också, men det är ingenting jag kan visa i tv. De får man bara fantisera om.

Coachas av veteraner

I programmet coachas Anders Jansson också av kända veteraner från de olika partierna och avslutar med att hålla ett tal till folket om sina slutsatser från sina besök.

– Jag träffar bland annat Mona Sahlin. Det var väldigt roligt, de har lite distans till politiken och kan ge lite tips om respektive partis retorik.

Anders Jansson beskriver sig som ”lika intresserad av politik som de flesta i Sverige” och tror att det är en fördel för programmet.

– Tv-tittarna känner sig nog ganska smarta när de sitter i soffan. Jag kan inte så mycket om politik och det kanske gör att jag kan ställa frågor på ett sätt som man inte hade kunnat annars, säger han.

Hit åkte Anders Jansson:

Mönsterås (C) – sänds 23 juli 21.00 i SVT1

Skinnskatteberg (FP) – sänds 30 juli 21.00 i SVT1

Fagersta (V) – sänds 6 augusti 21.00 i SVT1

Lomma (M) – sänds 13 augusti 21.00 i SVT1

Smedjebacken (S) – sänds 20 augusti 21.00 i SVT1

Markaryd (KD) – sänds 27 augusti 21.00 i SVT1

Bjuv (SD) – sänds 3 september 21.00 i SVT1

Kalix (MP) – sänds 10 september 21.00 i SVT1

Urvalet av de åtta orterna programmet besöker bygger på statistik som visar var respektive riksdagsparti var störst under valet 2010.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.