Lärarförbundet: Ett enormt resursslöseri

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är mycket kritisk till förslaget om att införa betyg redan i årskurs 4.

– Ett enormt resursslöseri, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén om förslaget.

Utbildningsminister Jan Björklund hävdade under presskonferesen att bördan på lärarna inte kommer att öka med förslaget eftersom man beslutat att skrota de individuella utvecklingsplanerna. Sirén har dock en annan uppfattning.

Val 2014

– Det är inte tidigare betyg som ger lärare mer tid för undervisning och tidigare betyg kan inte ge elever som har det svårt mera stöd. Det är bristen på möjligheten att sätta in stöd som är den största bristvaran i svensk skola i dag, säger hon.

– Det här gör heller inte läraryrket mer attraktivt.

Stödet för tidigare betyg är lågt inom lärarkåren; endast en procent anser att det är rätt väg att gå, enligt Sirén.

Dålig tidpunkt

Lärarförbundet beklagar också att förslaget kommer så nära inpå tidigare förändringar av betygssystemet som medförde betyg från årskurs sex.

– Ska lärarna än en gång tvingas använda värdefull tid för att implementera ett nytt betygssystem innan bläcket ens har torkat på det förra? säger Eva-Lis Sirén.

Utredaren Martin Ingvar får också, om än i vaga ordalag, en känga av förbundet. Regeringen har tidigare lämnat ett förslag som, enligt Sirén, är identiskt med utredningens. Det väcker frågor och är ”mycket anmärkningsvärt”, anser hon.

– Man blir betänksam över utredningsväsendet i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet