Foto: TT

Le Pen kräver nyval i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Succévalet för franska Front National har fått tuppkammen att växa på partiledaren Marine Le Pen.

Med siffror på 25-26 procent under sluträkningen kräver hon nu nyval i Frankrike:

– Vad annat kan presidenten göra? Det är oacceptabelt att parlamentet ska vara så icke-representativt för det franska folket, talade hon till jublande anhängare, enligt AFP.

President Hollandes socialistparti gjorde ett fiaskoval och fick bara drygt 14 procents stöd av väljarna. Premiärminister Manuel Valls uttalade sig för partiet efter att resultatet offentliggjordes:

– Det är en chock, en jordbävning som manar alla ansvariga politiker att agera.

EU-valet 2014

”Har gått som en chockvåg”

SVT:s Europakorrespondent Christian Catomeris är på plats i Paris och vittnar i Gomorron Sverige om det som premiärminister Valls säger, att det är många som är chockade i Frankrike.

– Det har gått som en chockvåg genom det politiska etablissemanget efter det här resultatet. Det är visserligen en majoritet av fransmännen som inte ens har varit med i det här valet.

– Men det är helt klart något helt nytt. Ett historiskt val med två partier som har dominerat, Socialistpartiet och de borgerliga UNP, som kommer att få fundera vad de ska väldigt mycket från och med i dag.

Kommer det här att få någon effekt i Europaparlamentet att flera partier med liknande program har kommit in?

– Det är svårt att säga. Front National vill till exempel inte samarbeta med högerextrema som Jobbik i Ungern eller Gyllene Gryning som har nazistisk karaktär eller antisemitisk karaktär.

– Sedan vet vi att Dansk Folkeparti vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna om de samarbetar med Front National.

– Så det finns många skillnader mellan de här partierna men kanske kan euroskepticismen som kommit in i Europavalet nu ändå få ett genomslag att man kommer att stoppa många förslag som stärker EU.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet