Löfven: Försvaret behöver mer resurser

Uppdaterad
Publicerad

Den blivande statsministern Stefan Löfven intervjuades av SVT:s Mats Knutson efter riksdagens öppnande. Han förklarade satsningen på försvaret med att vi har ”ett annat läge” nu.

När Stefan Löfven (S), den blivande statsministern, intervjuades i riksdagens förstakammarsal efter riksmötets öppnande berättade han att han i sin regeringsförklaring på fredag kommer att understryka samarbetsinriktningen hos den nya regeringen.

– Det är inte bara läget i parlamentet utan också i Sverige som kräver att vi kan ta Sverige framåt, även om olika åsikter och perspektiv naturligtvis ska komma med, sade han.

Läget efter valet 2014

Enligt Stefan Löfven är det ingen hemlighet vilka prioriteringar den nya regeringen har. Det handlar om jobben, välfärden och skolresultaten men även det internationella läget är viktigt.

– Vi är ändå ett rätt så litet land, vi är beroende av omvärlden. Vi ska vara aktiva i vår omvärld.

Viktigt förstå vad som händer

Stefan Löfven sade att det är viktigt att förstå vad som verkligen händer.

– Vi måste inse att det är ett annat läge. Frågan är till exempel hur länge situationen, som råder i Östeuropa, kommer att vara, sade S-ledaren.

– Vi måste ha beredskap en längre tid i vår planering och i vårt dagliga arbete. Samma sak gäller Mellanöstern där det kan vara oroligt under lång tid. Det är helt klart så att vi har ett annat läge, sade Stefan Löfven.

Den blivande statsministern förklarade att det var viktigt att få till stånd den överenskommelse med Miljöpartiet om försvaret som blev klar sent i går.

I dag stod det klart att försvarsberedningens skrivningar om det säkerhetspolitiska läget också blir regeringens.

– Det är viktigt av sakskäl. Vi menar att försvaret behöver ha högre anslag och mer resurser, sade Stefan Löfven.

Jimmie Åkesson: Det var tråkigt

Före Stefan Löfven intervjuades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson av Mats Knutsson. Först kommenterade SD-ledaren vad som hände i går när sverigedemokraten Björn Söder valdes till andre vice talman.

– Det var mest tråkigt att sitta där. Det var ju känt hur utgången skulle bli. Det var en ganska meningslös manifestation. Alla vet ju att Vänsterpartiet inte tycker om oss, sade han.

Nyval

Det har talats mycket om vad som kommer att hända vid budgetomröstningen i riksdagen senare i höst. Frågan är bland annat hur Sverigedemokraterna kommer att rösta. Antingen lägger man ned sina röster när det egna budgetförslaget fallit, vilken är det vanliga enligt traditionen, eller också röstar man på regeringens eller Alliansens förslag.

– Det är mycket mediala spekulationer, sade Jimmie Åkesson och påpekade att det i viss mån skulle vara att stödja Löfvens regering om man lade ner sina röster.

Och om partiet röstade på Alliansens budgetförslag skulle det kunna bli nyval.

– Jag tror att vi skulle vi partistrategiskt skulle kunna gynnas av nyval. Men det kan också vara en nackdel om vi får skulden för att ha skapat kaos, sade SD-ledaren.

Förbifarten och MP:s själ

– Vi har inte förlorat vår själ i regeringsförhandlingarna. Miljöpartiet har en väldigt livskraftig själ, sade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin när han intervjuades av Mats Knutson.

Med anledning av kompromisserna som partiet behöver acceptera i regeringsförhandlingarna sade Fridolin att det är så ”politiken är”,  inte minst i det parlamentariska läge som nu råder.

En av kompromisserna är Förbifart Stockholm som partiet tvingats acceptera, visserligen med fördröjd byggstart till våren 2015.

– Vi har fått genom det vi nationellt gått till val på, nämligen att det är i Stockholm man ska bestämma vart pengarna från trängselskatten ska gå. Det har varit vårt nationella vallöfte, sade Gustav Fridolin.

– Det är i Stockholm man ska avgöra om pengarna ska gå till kollektivtrafiken, vilket vi vill, eller om det ska gå till att bygga en dyr motorväg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet