Jubel på SD:s valvaka Foto: TT Nyhetsbyrån

Mandatfördubbling ger många miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Tappade mandat betyder minus i partikassan. Moderaterna förlorar över 50 miljoner kronor den här mandatperioden. Samtidigt får Sverigedemokraterna ett rejält tillskott och Feministiskt initiativ går från noll kronor i stöd till 4,7 miljoner över fyra år.

Partierna får partistöd men också stöd för arbetet i riksdagen. Summorna är baserade på antalet mandat. Det slutgiltiga valresultatet inte är klart, så ännu finns inget beslut om stöd. Men utifrån den preliminära mandatfördelningen kommer Sverigedemokraterna att håva in 95 miljoner mer än under den förra mandatperioden, visar TT:s uträkningar.

– Den största delen av det statliga stödet är öronmärkt till anställningar och kansliarbete. Där kommer vi att bygga ut vår organisation väsentligt, dels med politiska sekreterare och politiska sakkunniga, dels med kanslipersonal, säger Björn Söder, SD:s partisekreterare.

”Som natt och dag”

I övrigt kommer partiet att ”samla i ladorna”, enligt Söder. Pengar kommer också att gå till kommunikation.

Vilka är skillnaderna nu jämfört med innan ni kom in riksdagen?

– Det är som natt och dag. Vi gick från en helt ideell organisation till en professionell organisation. Det gör att vi politiker kan syssla med politik.

Moderaterna, som förlorar 23 mandat, kommer att tappa över 50 miljoner kronor jämfört med förra mandatperioden.

”Vi lever i den verkligheten att vi måste anpassa oss efter antalet mandat. Vi ska nu formera en organisation som är redo att bedriva stark oppositionspolitik”, skriver M:s partisekreterare i en kommentar.

Valsedlar till Fi

Feministiskt initiativ kom inte in i riksdagen, men får – om de 3,1 procenten står sig – 4,7 miljoner kronor de kommande fyra åren. Utöver det får Fi valsedlar tryckta och distribuerade nästa val.

– Det betyder en stabilitet. Men vi har ännu inte hunnit diskutera hur vi ska använda pengarna, säger Maria Pettersson, ordförande i partistyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.