SVT:s inrikespolitiske kommentator Margit Silberstein skriver att Göran Hägglund fick definiera om innebörden av ordet vallöfte när han pressades på ett sviket löfte om fler vårdplatser i tisdagens ”Utfrågningen” i SVT. Foto: SVT

Margit Silberstein: Vallöften – inte alltid ett hedersord

Uppdaterad
Publicerad

Vad är ett vallöfte värt när den som gör utfästelsen är hänvisad till urvattnade kompromisser? Göran Hägglund tvingades att definiera om innebörden av ordet vallöfte när han pressades på ett sviket löfte om fler vårdplatser: Jag ska arbeta för att det ska bli så, sa han.

Göran Hägglund är ingen duvunge som kommer ur balans i första taget. Men det blev tydligt att det är lättare sagt än gjort att stå fast vid ett hedersord till väljarna när man sitter i en koalitionsregering där alla slåss om att få sin vilja igenom.

Hägglund lade till stor del ansvaret på landstingen för att det fortfarande saknas vårdplatser i Sverige. Och han passade på att föra in partiets nya käpphäst om att ett förstatligande av vården skulle förbättra vården och göra den mera jämlik över landet.

Val 2014

Har blivit en viktig fråga

Förstatligande har blivit en tung profilfråga för Kristdemokraterna inför valet i september. Men enligt vad SVT erfar finns det ett missnöje i partiet och ett motstånd mot att Hägglund driver frågan om förstatligande så envetet utan att ha förankrat den i partiet.

Kritikerna anser att Hägglund är odemokratisk eftersom rikstinget aldrig fattat något beslut i frågan. De jämför med när Göran Persson över huvudet på sitt parti bestämde att Socialdemokraterna skulle gå till val på maxtaxa i barnomsorgen.

Enligt kristdemokrater som SVT talat med känner sig partiets landstingspolitiker inte alls inspirerade att gå ut på gator och torg och plötsligt plädera för ett avskaffande av landstingen.

Svajade om pensionärerna

En gammal hjärtefråga för Kristdemokraterna är sänkt skatt för pensionärer. Kd vill sluta skatteklyftan som uppstått mellan pensionärer och de som jobbar efter att regeringen infört sina fem jobbskatteavdrag. Fredrik Reinfeldt sa så sent i söndags att det inte finns något ekonomiskt utrymme för skattesänkningar under hela nästa mandatperiod.

Det är ett besked som är viktigt för Fredrik Reinfeldt i syfte att frånta oppositionen tillhygget att regeringen sänker skatten på bekostnad av välfärden. Göran Hägglund svajade på målet om hur och när pensionärerna skulle få sänkt skatt. Till slut sa han att det kanske, trots allt, uppstår ett utrymme framöver.

Det är ingen signal som Fredrik Reinfeldt vill skicka ut till väljarna när det är skattehöjningar och krona för krona som gäller för framförallt Moderaterna i valrörelsen 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet