Foto: TT

Mats Knutson: Utveckling mot att allianspartierna glider isär

Uppdaterad
Publicerad

Partiledaren Jan Björklund öppnar i dag för att Folkpartiet kommer att driva sin egen politik i opposition, i stället för att fortsätta föra fram en gemensam allianspolitik. – Allianspartierna kommer att glida isär, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

I dag förklarades riksmötet öppnat, och Sveriges nyvalda riksdag invigdes officiellt. Efter öppnandet intervjuades flera partiledare och andra riksdagsledamöter av SVT:s Mats Knutson.

De borgerliga partierna upprepade att de nu aktivt går i opposition, men frågan som kvarstår är om detta sker som en gemensam allians. FP-ledaren Jan Björklund öppnade för att Folkpartiet väljer att gå sin egen väg de närmaste fyra åren.

Läget efter valet 2014

– Min bedömning är att vid nästa val kommer alliansen att vara ett enat alternativ som går framför att återta regeringsmakten, sa Jan Björklund, men tillade samtidigt:

– Under tiden däremellan bedömer jag att allianspartierna kommer att ha ett lösare samarbete i riksdagen, där man utvecklar sina egna program, sin egen politik och sedan förhandlar man fram ett nytt gemensamt valmanifest inför nästa val.

Trolig paus för alliansen

Är detta ett första steg i riktningen mot alliansens officiella upplösning? SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson reder ut vad man kan förvänta sig av allianspartierna under den kommande mandatperioden.

– Det beror på vad man menar med upplösning. Min bedömning är att allianspartierna kommer att lägga fram en gemensam budget som de talade om i det gemensamma valmanifestet. När man är klar med det tror jag att vi kommer att se en utveckling mot att partierna glider isär, att de inte uppträder som en allians. De kommer att profilera sig på egna sakfrågor, säger Mats Knutson.

Öppnar det för att Folkpartiet eller kanske Centerpartiet skulle kunna ingå i en S-regering vid en eventuell regeringsombildning i framtiden?

– Det är nog inte det mest realistiska. Både Folkpartiet och Centerpartiet behöver profilera sig i sina egna frågor för att utöka sitt väljarstöd. De små partierna har snarare förlorat på att ingå i alliansen. Jag tror att FP, C och även KD är rätt glada att få driva opposition som egna partier.

”Lööf försöker ta på sig ledartröja”

I dag var det Folkpartiets Jan Björklund som uttryckte sig på det här sättet. Har du uppfattat liknande signaler från de andra allianspartierna?

– Lite grann, det är en väntad utveckling. Det behövs inte en gemensam allians i opposition. Centerpartiets Annie Lööf är inte lika tydlig. Det kan bero på att hon efter Fredrik Reinfeldts avgång försöker ta på sig en ledartröja för alliansen.

Har Fredrik Reinfeldts hastiga avgång på valnatten påverkat situationen för alliansen på några fler sätt?

– Han var ju den självklara oppositionsledaren. Om något så tror jag snarare hans avgång har underlättat för Stefan Löfven, att det blir enklare för Löfven att hantera läget i riksdagen, säger Mats Knutson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet