Foto: TT

Mp-förslag: Billigare tåg i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli billigare och enklare att köpa tågbiljetter i Europa, om miljöpartiet får sin vilja igenom i EU-parlamentet.

Klimatfrågan står högst på dagordningen när miljöpartiet idag drar igång in valkampanj inför EU-parlamentsvalet den 25 maj. Miljöpartiet vill bygga samman Europas större städer med snabbtåg och ett gemensamt biljettsystemet.

– Om jag vill åka till Berlin för en weekend måste jag gå in på in på minst tre-fyra olika hemsidor och priset blir mycket högre än att ta flyget, säger Gustav Fridolin, språkrör för miljöpartiet.

Det europeiska järnvägsnätet är idag delat mellan många olika operatörer och något gemensamt biljettsystem finns inte. Tvärtom tar flera operatörer ut startavgifter för en resa mellan exempelvis Sverige och Tyskland vilken leder till onödigt höga priser, menar miljöpartiet.

– Det ska vara billigare att ta tåget än flyget och lätt att boka biljett, säger Gustav Fridolin.

Green New Deal

I miljöpartiets valmanifest inför EU-parlamentsvalet ingår också satsningar på att rusta upp EU:s förortsområden och skapa klimatsmarta städer. Miljöpartiet vill vrida EU:s ekonomiska politik i riktning mot investeringar som minskar klimatpåverkan och skapar fler jobb. Partiet kallar det för en ”Green New Deal”.

Partiet oroas över också att främlingsfientliga krafter breder ut sig i flera länder och vill se istället se ett öppet och humant Europa, som inte stänger dörrar för asylsökande eller diskriminerar minoriteter. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin förespråkar större möjligheter för EU att ingripa.

– EU ska kunna ogiltigförklara lagar eller riva murar när länder aktivt diskriminerar minoriteter eller rycker undan demokratiska fri- och rättigheter, säger Gustav Fridolin.

Men skulle du vilja att EU gick in och rev upp svenska lagar?

– Om vi hade lagar som aktivt diskriminerade en minoritet då tycker jag att det är världssamfundets och därmed också EUs ansvar att se till att de lagarna försvinner, säger Gustav Fridolin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.