Foto: TT/SVT

MP-politiker petas efter bröstkupp

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Wenhammar, den miljöpartist som deltog i en aktion mot statsminister Fredrik Reinfeldt i Almedalen, petas nu från partiets riksdagslista i nordvästra Skåne. – Det är tydligt att jag är obekväm för partiet, säger Wenhammar.

Det var under statsministerns tal på Gotland under Almedalsveckan som fyra barbröstade kvinnor från aktionsgruppen Femen, bland dem MP-politikern Jenny Wenhammar, försökte ta sig innanför avspärrningarna.

Wenhammar stod som nummer fyra på partiets riksdagslista i Skånedistriktet. Nu trycker Miljöpartiet nya valsedlar, där hennes namn inte längre finns med.

Val 2014

– Är man kandidat för Miljöpartiet ska man inte störa andra politiker när de talar, säger Petter Forkstam, regionordförande för Miljöpartiet i Skåne.

– Det är tydligt att jag är obekväm och ett osäkert kort för Miljöpartiet som nu har valt det säkra före det osäkra. Men det väcker ju frågor kring var gränsen går för vem som ska rensas ut och inte, säger Jenny Wenhammar.

Beslut efter långt möte

Beslutet att stryka Wenhammar från listan har styrelsen för Miljöpartiet i Skåne tagit tillsammans med den nationella organisationen efter ett långt möte i förra veckan med Jenny Wenhammar själv.

– Civil olydnad är en otroligt viktig del av att föra demokratin framåt. Man måste vara lyhörd mot aktivism men samtidigt måste rågången mellan att bryta mot lagen som aktivist och att stifta lagar i riksdagen vara oerhört tydlig, säger Petter Forkstam.

Ville inte kompromissa

Wenhammar fick kravet från partiledningen att välja mellan rollen som aktivist och som riksdagskandidat. Det beslutet ville hon inte ta själv, utan överlät till partiet att fatta.

Och hon ville inte heller gå partiet till mötes och lova att inte försöka tysta eller störa andra politiker igen.

– Jag valde både aktivism och politik, de har valt antingen eller. Jag tycker att det är viktigt att ifrågasättande ska gälla även för politiker. Det dödas aktivister varje dag runt om i världen och att ha en aktivist i riksdagen hade varit en viktig signal, säger Wenhammar och fortsätter:

– Jag stod på en fjärdeplats på listan och hade bara kommit med in i riksdagen om tillräckligt många väljare att kryssat för mitt namn. Det är synd att de inte låter väljarna avgöra om jag platsar i riksdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet