Personerna på bilden förekommer inte i artikeln. Foto: TT

Nej till privat hemtjänst i många kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen föreslog regeringens utredare att alla kommuner måste erbjuda valfrihet inom hemtjänsten. Samtidigt säger allt fler kommuner nej till privata hemtjänstföretag.

I veckan har SVT rapporterat om hur det ser ut med äldreomsorgen i landet och en viktig fråga handlar om vem som ska driva den. Äldreomsorgen har blivit en stridsfråga i många kommuner.

Norrköping är en av kommunerna som har sagt nej till privata hemtjänstföretag och det har lett till blandade reaktioner.

Val 2014

– Jag skulle nog vilja ha ett par alternativ att välja på den dag jag behöver hemtjänst, säger pensionären Bertil Skoog då vi träffar honom i en boulehall i Norrköping.

Här träffas ett 20–tal pensionärer några gånger i veckan för att spela och umgås. De flesta har följt med i den senaste politiska debatten om privata hemtjänstföretag ska få etablera sig i kommunen eller inte.

– Jag tror att privata företag framförallt är ute efter att tjäna pengar, säger Siv Rohlin som är tveksam till privata hemtjänstföretag.

– Visst finns det risker med privata vårdföretag, det har ju varit en del skandaler, säger pensionären Nils–Ove Johansson som vill ha olika alternativ att välja på.

– De stora vårdbolagen är jag lite tveksam till, fortsätter han. Men små privata entrepenörer som investerar i sin egen verksamhet, de tycker jag ska få finnas i Norrköping.

”Varför ska de inte få valfrihet?”

Det var efter en hård politisk debatt som den rödgröna majoriteten i Norrköping beslutade att säga nej till privata hemtjänstföretag. Ett beslut har som retat upp den borgerliga oppositionen

– Moralideologiska låsningar som socialister har reflexmässigt, säger folkpartisten Gunnar Asserhed som är gruppledare för allianspartierna i Norrköping.

Varför ska 25000 pensionärer i Norrköping vara hänvisade till en utförare? Varför ska de inte få ha valfrihet, undrar han.

– Jag gillar inte modellen med fri etableringsrätt, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Lars Stjernkvist. Visst, formellt ökar det valfriheten, men å andra sidan förlorar kommunen kontrollen över kostnaderna som riskerar att skena iväg.

43 kommuner har sagt nej

I dag är lagen om valfrihet i vården, eller LOV som den kallas, frivillig för kommunerna att införa. Att Norrköping och flera andra kommuner nu säger nej till att låta privata hemtjänstföretag konkurrera med kommunens hemtjänst kan ses som ett bakslag för regeringen. Den vill att det ska vara fritt för vårdföretag att etablera sig i hela landet.

Mer än 60 procent av kommunerna hade i höstas infört LOV men nu verkar utvecklingen ha stannat av. Antalet kommuner som säger nej till att införa LOV blir allt fler och är med Norrköping uppe i 43 stycken. Dessutom är ytterligare ett 60–tal kommuner tveksamma.

Södertälje har backat

Och som extra salt i såren beslutade Södertälje kommun i veckan att avskaffa LOV som man införde 2012. Flera av hemtjänstföretagen som etablerade sig i Södertälje visade sig vara oseriösa.

– Det har varit för rörigt med vår hemtjänst, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Boel Godner. Vi måste få bort alla misstankar om fusk och oegentligheter och till och med brottslighet inom hemtjänstföretagen.

Regeringens utredare föreslog nyligen att kommunerna i framtiden ska bli tvugna att införa någon form av valfrihet inom hemtjänsten. Men frågan är hur hårt regeringen vågar gå fram. Ansvarig minister Maria Larsson har tidigare sagt att hon kan tänka sig en tvingande lagstiftning.

– Det har blivit en dogmatisk fråga hos vissa politiker, att man till varje pris ska tvinga fram privatiseringar, säger Lars Stejernkvist. Jag har svårt att förstå det, men jag tror att det finns andra inom regeringen som insett att det inte vore så klokt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet