Foto: SVT

Andersson: Du har fingrarna i syltburken

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Agenda möttes valets finansministerkandidater i en duell om den ekonomiska politiken. Magdalena Andersson (S) anklagade regeringen för att inte göra något mot arbetslösheten. Finansminister Anders Borg (M) varnade för att de rödgrönas politik kommer att underminera skyddsvallarna i ekonomin.

Socialdemokraterna presenterar inom några dagar partiets budgetmotion.

– Det kommer att handla om jobb och skola. Sverige skulle behöva en politik som gör något åt den höga arbetslöshet som vi har i Sverige. Det gäller inte minst den skyhöga arbetslösheten och de dåliga skolresultaten som faller mer än i något annat land. Här har vi en rad förslag, sade Magdalena Andersson i söndagens Agenda.

Val 2014

”Krona för krona”

Regeringen har fått kritik för att den inte lägger tillräckligt många förslag för nya jobb i vårbudgeten trots en arbetslöshet på över åtta procent. Det höll finansminister Anders Borg inte med om.

– Vi lever i en tuff ekonomisk verklighet. Då gäller det att vi finansierar reformer krona för krona, sade Borg.

– Vi har lagt en rad viktiga förslag på utbildningsområdet. Här har vi en huvudlinje. Vi vill hålla ordning och reda i de offentliga finanserna. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är djupt splittrade. De kan inte enas om en politik som går ihop utan lägger fram breda förslag på praktiskt taget alla områden, tillade finansministern.

”De underminerar skyddsvallarna”

Anders Borg menade att en rödgrön valseger kan få negativa konsekvenser för de arbetslösa.

– Om det vill sig illa i september kan resultatet bli att de måste svika de arbetslösa. Man underminerar helt enkelt skyddsvallarna i ekonomin, sade Borg vidare.

Enligt Anders Borg kommer de rödgröna tömma ladorna under de goda åren för att betala för sin oenighet.

– De ger inte några besked om överskottsmålet. Problemet är inte att de har för få förslag utan att de har för många, sade Borg.

”Borg varnar för sig själv”

Magdalena Andersson avvisade kritiken och hävdade att Socialdemokraterna har ett ambitiöst program för att få ner arbetslösheten till den lägsta inom EU senast år 2020.

– Problemet är att det är Anders Borg som har vänt de stora överskott som han ärvde från Göran Persson till de stora underskott som nu lett till att svenska folket lånar tio miljoner i timmen för att finansiera Anders Borgs skattesänkningar, sade hon.

Debatten hettade till ordentligt när Magdalena Andersson sade att Anders Borg egentligen varnar för sig själv.

”Det är helt tokigt”

– Det är du som tummar på överskottsmålet. Det är du som sitter med fingarna i syltburken, sade hon.

– När du blir påkommen drar du inte upp fingrarna och ber om ursäkt utan börjar mästra andra att de inte ska ha fingrarna i syltburken.

– Det är faktiskt helt tokigt. Det är du som skapat de stora underskotten. Vi socialdemokrater har alltid värnat om statens finanser, sade Magdalena Andersson.

Som så många gånger tidigare svarade Borg med att Sverige har Europas starkaste finanser och att Alliansen kommer att presentera ett valmanifest som är finansierat krona för krona.

Se hela den hetsiga debatten genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Magdalena Andersson och Anders Borg debatterade också pensionerna, särskilt de fattigaste pensionärernas situation.

Klicka här för att se den delen av debatten!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet