Partiledarna om slutspurten i valet

Uppdaterad
Publicerad

Under valdagen kommer ledarna för alla riksdagspartier till SVT för att prata om slutspurten. Här kan du se alla intervjuer med partiledarna som varit i studion.

Alla riksdagspartiernas partiledare var gäster i ”Sverige röstar”, SVT:s stora specialprogram under valdagen.Det står klart att det har varit en väldigt tuff valrörelse för partilederna som fått vara i elden långt in på själva valdagen.

– Vi har verkligen gjort allt. Vi har rest runt, vi har haft debatter, vi har haft torgmöten, vi har delat ut valsedlar. Nu är det bara valvakan som återstår, sade centerledaren Annie Lööf när hon kom till studion efter att hållit ett torgmöte i Stockholm i dag.

Läget efter valet 2014

Extra tufft verkar det ha varit för Jimmie Åkesson, inte minst på grund av avslöjandet i fredags om han att omsatt en halv miljon kronor på kasinospel.

Åkesson sade att han, och kanske hans närmaste medarbetare, kan behöva stöd efter den press som de utsatts för under valrörelsen.

– Efter allt som man fått utså från både media och politiska motståndare under den här valrörelsen är det klart att man behöver prata med någon. Det är inget konstigt med det men efter det här är det kanske lämpligt att jag lyfter den frågan.

Sjöstedt ser sig som vinnare

Så här innan valresultatet är klart tycker alla partiledarna att valrörelsen fungerat bra och att deras medarbetare gjort ett bara jobb. Men det är bara vänsterledaren Jonas Sjöstedt som uttryckligen sade att hans parti kommer att finnas bland vinnarna.

– I dag ska vi byta regering. I dag ska vi få en starkare vänster, sade han.Flera av partiledarna uttryckte sin glädje över att Sverige är en demokrati och att vi får rösta, vilket långt ifrån är fallet överallt i världen.

– Vi ska komma ihåg att demokratin inte vinner terräng just nu i världen. Den pressas tillbaka, sade Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

Jonas Sjöstedt var först ut i ”Sverige röstar” tidigt på morgonen. Sedan följdes han i rask takt av Fredrik Reinfeldt, Åsa Romson och de andra.

Under söndagen kommer du att kunna se alla partiledarintervjuer i bildsnurran i toppen av artikeln – de fylls på undan för undan när partiledarna har gästat SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet