Arkivbild på Anna Johansson. Foto: TT

Politikerna vill inte svara på SVT:s frågor

Uppdaterad
Publicerad

Anna Johansson (S), ansvarigt kommunalråd för skolfrågor i Göteborg vill inte svara på SVT:s frågor om Karl Johansskolan utan hänvisar till politiker på lägre nivå.

– Om ni vill veta mer exakt både vad man har för resurser och vilka åtgärder man har vidtagit vid en enskild skola så är det stadsdelsnämnden som har den kunskapen, säger hon till SVT.

Det är stadsdelsnämnderna i Göteborg som bestämmer hur mycket skolan får kosta. De får en klumpsumma per invånare från kommunen, olika beroende på ålder och utbildningsbakgrund och andel invandrare i stadsdelen.

Sedan är det upp till stadsdelsnämnderna att fördela pengarna mellan skola, äldreomsorg, fritid och så vidare.

Fokus skola – #dinröst

Och när SVT granskar budgetar och mötesprotokoll från stadsdelsnämnden visar det sig att nämnden ofta fattar beslut om besparingar i en verksamhet för att täcka underskott i en annan.

Förra året skulle skolan lämna ett överskott på fem miljoner på grund av att äldreomsorgen blivit oväntat dyr.

Hänvisar till varandra

I slutändan drog skolan i stället över budget på grund av extrapersonalen på Karl Johansskolan, och nu är det därför dags för nya besparingar.

Men stadsdelsnämndens ordförande Ingrid Andreae (S) vill inte heller svara på SVT:s frågor om resursfördelning och sparbeting. Hon hänvisar i stället till kommunalrådet. Som alltså hänvisar tillbaka till stadsdelsnämnden.

På frågan om det är vettigt att skolan ska spara om till exempel äldreomsorgen blir för dyr svarar Anna Johansson (S) så här:

– Har du något bättre förslag?

”Trodde nog inte att det var så illa”

I de flesta kommuner i Sverige är det den högsta politiska beslutsnivån som fattar beslut om hur mycket resurser skolan ska få.

Och enligt Skolinspektionen är det kommunen som är huvudman och ytterst ansvarig för skolan. Som huvudman har Göteborgs stad fått hård kritik för att den inte följer skollagen.

Skolinspektionen har pekat på sjunkande resultat och ökade skillnader, och upptäckt att var femte grundskola inte gav elever det särskilda stöd som de hade rätt till, och att tre fjärdedelar av skolorna saknade systematiskt kvalitetsarbete. Efter snart tre år har stadsdelen Majorna Linné fortfarande inte fått godkänt

– På de punkter där vi har valt att lägga förelägganden så har vi bedömt att Göteborgs kommun via stadsdelsnämnden i Majorna Linné inte har levt upp till lagstiftningens krav, säger Per Ekborg på Skolinspektionen.

– Vi trodde nog inte att det var riktigt så illa som vi fick klart för oss när Skolinspektionen hade gjort sin rapport, säger Anna Johansson.

”Vi har resurser till skolan”

Men Anna Johansson tycker inte att det skulle bli bättre om skolorna sköttes centralt av Göteborgs kommun, med en centralt beslutad skolpeng.

Och enligt henne visar det sig i efterhand oftast att skolan i de olika stadsdelarna fick lika mycket eller mer än man antagit när man skickade ut pengarna till stadsdelarna.

– Vi lägger ut 19 miljarder till stadsdelarna varje år , säger Anna Johansson (S).

– Så jag vågar nog säga att vi har resurser till skolan. Vi har problem i några stadsdelar och vi kan ha problem på enskilda skolor, men att det skulle vara så att inga elever i Göteborg får den undervisning de har rätt till, det är faktiskt inte sant

Ska inte alla få det för att det ska vara lagligt?

– Jo, självklart är det så.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus skola – #dinröst

Mer i ämnet