Regeringsfrågan allt hetare inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsfrågan har seglat upp som en av de hetaste frågorna inför valet. Mycket talar för att varken alliansen eller de rödgröna partierna får egen majoritet och att det blir en stökig höst i riksdagen.

Med en knapp månad kvar till valet växer ovissheten kring hur en regering kan komma att se ut efter den 14 september. I SVT:s Agenda i går ville Fredrik Reinfeldt inte hålla fast vid sitt löfte att släppa fram Stefan Löfven som statsminister om de rödgröna blir större än alliansen.

– Problemet är att de rödgröna bara finns när ni presenterar opinionsmätningar, annars finns de inte. De har inga gemensamma förslag, de pratar inte med varandra och presenterar ingen gemensam politik, sa han.

Val 2014

”Vi lägger ner våra röster”

Men frågan är hur förankrad den nya linjen är hos allianskollegorna i Folkpartiet och Centerpartiet.

– Om de rödgröna partierna blir större än alliansregeringen i riksdagen, då blir det de rödgröna partierna som får bestämma vilken regering de vill välja, säger Jan Björklund (FP).

– Om det är så att Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är större än alliansen så kommer vi att lägga ner våra röster, säger Annie Lööf (C).

V: Vi är inget stödparti

Stefan Löfvens förstahandsval är att regera ihop med bara Miljöpartiet. Men den lösningen kräver stöd i riksdagen av ett annat parti – nämligen Vänsterpartiet. De kommer visserligen inte rösta emot Stefan Löfven som statsminister – men de tänker inte heller ge sitt stöd åt hans regering om de inte får gehör för en tuffare linje mot vinsterna i välfärden än den Socialdemokraterna hittills presenterat.

– Det är självklart att om man vill ha vårt inflytande i riksdagen då måste man förhandla med oss. Vi måste ha makt och inflytande över politiken. Vi är inget stödparti, säger Jonas Sjöstedt (V).

Stefan Löfven är inte särskilt inte förtjust i Vänsterpartiets kompromisslösa hållning om välfärdsvinsterna.

– Man kan inte sätta sig i ett samarbete, oavsett vilket samarbete det är, och säga ”Jag vill samarbeta men bara på mina villkor”, så fungerar det inte.

C och FP tackar nej till Löfven

Stefan Löfven har även flaggat för att han vill ha ett samarbete över blockgränsen med Centerpartiet eller Folkpartiet för att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande. Men de säger blankt nej till alla sådana inviter.

– Folkpartiet kommer inte att ingå i en rödgrön regering och vi kommer inte att ingå i ett rödgrönt regeringsunderlag. Vi är ett alliansparti och jobbar för att allianssegeringen ska bli återvald, säger Jan Björklund.

Minst två partier i regeringen

Enligt Fredrik Reinfeldt finns det tecken på att Stefan Löfven vill bilda en rent socialdemokratisk regering. Det förnekar S-ledaren bestämt.

– Vi har lämnat ett besked och det gäller fortfarande, vi vill ha en socialdemokratiskt ledd regering.

Och vad innebär det?

– Att det finns åtminstone ett parti till i den regeringen. Men jag vill att väljarna ska säga sitt och sen vill jag bilda en handlingskraftig regering som inte är beroende av SD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet