Fredrik Reinfeldt (M) då Alliansens partiledare håller presskonferens innan de äntrar scenen i Kungsträdgården i Stockholm under lördagens valspurt. Foto: TT

”Jobb måste ha ett innehåll”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill ha en ”jobbmatch” i valspurten.

Alliansledarna höll valmöte i Kungsträdgården i Stockholm på lördagen. De väljer att tro mest på den senaste Sifomätningen som visar att gapet till de rödgröna ”bara” är 4,5 procentenheter.

De spretiga opinionssiffrorna stärker hoppet hos Alliansen.

– Vi kan konstatera att det är ett öppet race, säger Centerledaren Annie Lööf.

Val 2014

Alliansledarna anser att Sifo är mest intressant eftersom den gjorts samtidigt som valmanifest presenterats och kvällstidningarna haft webbsända partiledardebatter.

Kommer anklaga Löfven  

De två ska gå flera tv-sända ronder de sista sju dagarna fram till valet. Reinfeldt kommer att anklaga Löfven för att försöka dölja arbetslösheten med förslagen på extratjänster och traineejobb för långtidsarbetslösa och unga.

– De ska inte utföra reguljära arbetsuppgifter, de har inte den typ av utbildning som krävs och de behöver tas om hand av utbildade. Ändå ska de ha kollektivavtalsenlig lön, säger Reinfeldt.

Drog parallell med DDR

Han påpekar att det gamla Östtyskland visade på vikten att tala om jobbens innehåll. Där fanns ingen arbetslöshet, men där ”hade en hel del inget att göra”.

Sista fasen i regeringens program för långtidsarbetslösa, fas 3, har fått hård kritik för att innehålla meningslösa aktiviteter. Reinfeldt påpekar att han aldrig försökt kalla de åtgärderna för jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet