Foto: TT

S och MP överens om jobbpakt

Uppdaterad
Publicerad

Intensiva förhandlingar pågår mellan S och MP om den politik som ska föras efter regeringsbildningen i morgon. I går kom partierna överens om att höja taket i a-kassan. Nu har de även skakat hand om villkoren för arbetslivet.

I morgon väntas Stefan Löfven bli godkänd som statsminister och därefter väntar regeringsförklaring och presentation av ministrar på fredag.

Regeringsförklaringen innehåller den politik som Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska föras tillsammans och in i det sista pågår förhandlingar om villkoren.

Läget efter valet 2014

I går kom bland annat besked att taket i a-kassan ska höjas samt att en lag om tvångskvotering av kvinnor i börsbolagens styrelser blir verklighet om inte bolagen når målet om 40 procent kvinnor i styrelserna senast 2016.

Fas 3 skrotas

Nu har partierna även enats om en jobbpakt, skriver flera medier, bland andra Aftonbladet och Dagens Industri. Förslagen känns till stor del igen från partiernas valkampanjer.

  • Fas 3 slopas och ersätts med extratjänster för obehöriga inom t.ex. skolan, utbildning och så kallade flexjobb för att funktionshindrade ska komma ut på arbetsmarknaden.
  • Möjligheten att visstidsanställda under långa perioder stoppas.
  • MP:s migrationsöverenskommelse med Alliansen står fast. Svenska löner och villkor ska gälla för de som kommer hit för att arbeta.

Krav lämnas utanför

Däremot har Miljöpartiet ännu inte fått något gehör för kraven på friår och 35-timmarsvecka. Regeringsförklaringen kommer inte heller att behandla S-kravet på rätt till heltid.

Gustav Fridolin säger till Aftonbladet att man inte har lämnat frågorna men att de ska behandlas vidare i samtal med arbetsmarknadens parter.

Ekonomiska beräkningar för de lagda förslagen presenteras i samband med budgeten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet