Så laddar de inför debatten i dag

Uppdaterad
Publicerad

Inför söndagens stora partiledardebatt i Agenda laddar partiledarna upp på olika sätt. Några väljer löparskorna, andra lugn och avkoppling.

En direktsänd partiledardebatt i SVT, och på bästa sändningstid, lockar förstås många väljare att bänka sig i TV-sofforna.

Höstens val kan kanske inte vinnas med ett bra framträdande i TV-rutan, men skulle man göra bort sig rejält, kan det möjligen förloras. Pressen är alltså stor på partiledarna och förberedelser är a och o.

Partiledardebatten maj 2014

Promenader och jogging i det fria

De flesta partier är förtegna om de exakta formerna för hur man förbereder sig, men flera partiledare väljer uppenbarligen att hämta kraft ur naturen.

– Annie brukar gå ut och röra på sig och springer gärna i skogen för att ladda batterierna, säger Charlotta Eriksson som är  politiskt sakkunnig hos Centerpartiet och partiledare Annie Lööf (C).

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt (V) laddar på liknande sätt. Han brukar ofta vara ute och jogga på själva debattdagen Folkpartiledaren Jan Björklund (FP) tar det lugnare och föredrar enligt pressekreterare Elin Boberg långpromenader:

– Ja, han brukar ta en långpromenad i skogen innan själva debatten.

Viktigt vässa argumenten

Mest frispråkig om hur förberedelserna går till är Miljöpartiets kanslichef Per Ängquist, som berättar om den mall man har arbetat fram för förberedelserna inför viktiga debatter. Den här gången är det språkröret Gustaf Fridolin (MP) som debatterar för partiet.

– Vi tränar ett antal dagar inför och har en sista övning på söndag eftermiddag. Sen äter vi middag på samma restaurang varje år, innan vi tar en promenad efter, och det brukar alltid vara solsken, säger Per Ängquist.

Men även om många är förtegna om formerna är det uppenbart att förberedelserna är viktiga:

– Fredrik Reinfeldt uppdaterar sig på aktuella ämnen och pratar med sina alliansvänner, säger Markus Friberg som är pressekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

De flesta undviker att direkt svara på frågan om man också övar debatteknik rent praktiskt, exempelvis genom olika slags rollspel – en metod som brukar användas av toppolitiker både i Sverige och utomlands.

Stefan Löfvén (S) läser på och vässar argumenten tillsammans med sina medarbetare, men mer vill man inte avslöja på Sociademokraternas pressavdelning.

”Man ska inte öva för mycket”

Kristdemokraternas Göran Hägglund (KD) brukar vara snabb med att vitsa till det även i skarpa lägen i direktsändning.

– Ja, Göran har gjort det här väldigt många gånger och är rätt bekväm med hur det fungerar, så för honom handlar det mest om att varva ner inför, att vara hemma och läsa lite bakgrundsmaterial, framförallt om sådant som inte ligger i hans ministerportfölj. Man ska inte öva för mycket, för då kan det låta inövat, säger presschefen Johan Ingerö.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson (SD) är ute på EU-valsturné och håller torgmöte i Jönköping på lördag eftermiddag. Efter det är han ledig fram till debatten, men så mycket förberedelse har det inte hunnit bli säger Martin Kinnunen, pressansvarig hos SD.

– Det förs en kommunikation i ledningsgruppen inför sådana här debatter, men den här gången är det ont om tid så det blir framförallt över e-post. Mer praktiska övningar har vi inte använt oss av, utan vi brukar ha längre diskussionsträffar där man kan diskutera upplägg, säger Martin Kinnunen.

Ämnena inför debatten är hemliga fram till strax före själva programmet, så partiledarna måste vara brett förberedda på att prata om det mesta.

Partiledardebatten i SVT

Partiledardebatten direktsänds i Agenda i SVT2 söndag 4 maj kl 20.00. Från kl 18.45 sänder vi direkt på svt.se med kommentarer och uppladdning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatten maj 2014

Mer i ämnet