Sahlin: S talar för lite om rasism

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna talar för lite om rasism, homofobi och kvinnors villkor. Det menar före detta partiledaren Mona Sahlin.

– Det jag uppfattar som livsviktiga frågor för en frihetsrörelse som Socialdemokratin är att våga stå upp mot rasismen, homofobin och för feminismen. Även om det är kontroversiellt och även om vi tappar röster på det, så är det de frågorna som är så viktiga för vår rörelse.

Har det fortlevt i partiet sedan du avgick?

Val 2014

– Både och tycker jag, men det är inte min sak att bedöma. Jag har ju valt att fortsatt att jobba med de frågorna – framförallt mot rasismen, homofobin och för tjejers villkor för jag tycker de opinionsfrågorna inte har den plats de borde ha i den politiska debatten.

Men dina hjärtefrågor försvann lite ut från politiken med dig?

– Varje partiledare har ju några saker som den för in och som hänger mycket på ens person. Mycket av den internationella solidariteten försvann kanske med Olof Palme och säkert är det så att en del av kampen mot homofobin och rasismen inte försvann, men tonades ner lite, i och med att jag gick.

Se dokumentären om Socialdemokraterna i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet