SVT:s Margit Silberstein kommenterar

Silberstein: MP ger alliansen bränsle i valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet lovar ekologisk frukt till alla barn på dagis. Men de bjuder också Alliansen på en lågt hängande frukt. Oväntat, liksom i förbifarten, röstade ombuden igenom förslaget att utveckla ett ekonomiskt system ”som inte bygger på tillväxt.”

För Alliansen är det bara att tacka och ta emot ett nytt bränsle att elda med i valrörelsen. Miljöpartiets valmanifest lyser nog upp i det grådaskiga dis som Fredrik Reinfeldt befinner sig i sedan en tid. Nu kan han dänga Miljöpartiets manifest i huvudet på Stefan Löfven och ställa retoriska frågor till Socialdemokraternas ledare om vad det är för ett tillväxtkritiskt parti han tänker sig bilda regering med.

Kanske blir Birger Schlaug, det före detta språkröret, också glad. Han har genom åren varit kritisk mot sitt gamla parti, som han anser säljer ut själen för maktens skull. Strävan att ta sig bort från  konsumtionssamhället är en av grundbultarna i Miljöpartiets politik, för många huvudskälet till att de en gång blev miljöpartister. Mot den bakgrunden är det logiskt att ombuden levde ut sina visioner i Göteborg, inte minst med tanke på att varenda miljöpartist i dessa dagar ser sig som störst, bäst och vackrast.

Lite ädlare än andra?

Åsa Romson höll ett ideologiskt tal med den röda tråden att Miljöpartiet för deras talan som inte har en röst som hörs. Det är för barnbarnens skull som Miljöpartiet vill rädda jorden. Och hon framställde miljöpartisterna som lite ädlare än andra politiker. Det finns de som vill ha makt för maktens egen skull, sådana är inte vi, sa Romson.

Men nog vill hon och Miljöpartiet ha makt. Och ju större Miljöpartiet blir desto mer makt och inflytande kan de lägga beslag på  i en eventuell ny regering. Stefan Löfven får det inte lätt. Det är inga småfrågor han ska tampas med i förhållande till Miljöpartiet. Socialdemokraterna säger till exempel att kärnkraften ska avvecklas när det finns alternativ och jobben inte hotas. I Miljöpartiets valmanifest står det nu svart på vitt att ”flera” kärnkraftsreaktorer ska avvecklas under mandatperioden. Flera är minst två. Det lär inte vara i den takt som Socialdemokraterna vill dansa.

Kortare arbetstid ska förhandlas

Kravet om 35 timmars arbetsvecka har mildrats jämfört med det som antogs på förra kongressen. Miljöpartiet kräver inte i valmanifestet lagstadgad 35 timmars vecka, de vill att parterna i första hand ska förhandla sig fram till kortare arbetstid.

Feminismen har fått en framträdande plats i det miljöpartistiska manifestet. Miljöpartisterna ska jobba för ytterligare två pappamånader. Det är svårt med Gudrun Schyman lurandes i vassen att vara emot förslag som går i jämställdhetens riktning. Socialdemokraterna är något försiktigare i sina formuleringar men pappamånaderna behöver inte bli någon stötesten mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Om Miljöpartiet blir ett regeringsparti kommer deras visioner obevekligen att krocka med en annan verklighet än de moln som miljöpartisterna svävar på efter EU-valet. Deras hjärtefrågor kommer att bäddas in i kompromisser och ibland förvandlas till halvmesyrer. De strängaste domarna blir kongressombuden, som språkrören ska stå till svars inför, öga mot öga, år efter år

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.