Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) möttes i en stundtals hätsk debatt i Aktuellt om EU:s flyktingpolitik. Foto: SVT

Sjöstedt: ”Inte EU-kritik utan rasism”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en hätsk debatt i Aktuellt mellan Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) inför EU-valet i maj.

Åkesson reagerade kraftigt mot det han tyckte var ”grova anklagelser” från Sjöstedt.

– Vi skyller inte på invandrarna, sa han.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är skeptiska till EU, men flyktingpolitiken är en av de frågor där partierna har vitt skilda åsikter. Medan V vill göra det lättare att söka asyl på legal väg, vill SD begränsa möjligheterna att söka asyl i Europa och istället rikta resurserna mot flyktingläger nära oroshärdar.

Debatten blev stundtals hätsk när Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt anklagade Sverigedemokraterna för en inhuman syn på flyktingar.

Val 2014

– Åkessons politik bygger på att man vill ha hårda gränser runt Europa. Det leder direkt till att människor dör på havet, för att de inte får möjlighet att söka asyl.

Åkesson: Skyller inte på flyktingarna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson reagerade kraftigt mot vad han beskrev som ”grova anklagelser” från Sjöstedt.

– Vi skyller inte på invandrarna, utan på invandringspolitiken. Man borde rikta om resurserna och hjälpa fler på plats istället. Det är den humana flyktingpolitiken, säger Åkesson.

Men Jonas Sjöstedt vidhöll att SD lägger all skuld på flyktingarna.

– Det handlar alltid i slutändan om att skylla på någon annan. Det är precis som i Sverige där Sverigedemokraterna är med och sänker skatten för de rikaste och storbankerna. Och sedan skyller man på invandrarna, när pengarna inte räcker till välfärden. I EU är Sverigedemokraterna helt ointresserat av att vi har pumpat in miljarder i bankerna, samtidigt som unga blir fattiga och arbetslösa. Och sedan skyller man på invandrarna. Det är inte en riktig EU-kritik, det är rasism.

– Problemet är ju att den oansvariga politik som Sverige för, där vi bland annat ger alla från Syrien permanent uppehållstillstånd, gör att allt fler kommer att söka sig hit, säger Jimmie Åkesson (SD).

Vill begränsa fria rörligheten

Även i synen på den fria rörligheten skiljer sig Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet åt.

Sverigedemokraterna vill begränsa den fria rörligheten inom EU, som tillåter EU-medborgare att vistas i valfritt EU-land i tre månader.

– Fri rörlighet leder till smuggling av narkotika, vapen och människor. Om man vill befinna sig i ett land i mer än en månad ska man söka tillstånd för det, det är inte orimligt, säger Jimmie Åkesson i Aktuellt.

– Att människor får resa, bo och studera var man vill är i grunden gott. Problemet är att man tvingas bort på grund av arbetslöshet och fattigdom, delvis på grund av EU:s politik. Kommer man hit och jobbar ska man ha kollektivavtal och fackliga rättigheter. Och där är en viktig skiljelinje mellan oss – där vi står upp för arbetsrätten så röstar Sverigdemokraterna precis tvärt om i Sveriges riksdag, säger Jonas Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet