Foto: TT

Alliansen knappar in i förtroendemätning

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen med Moderaterna i spetsen får ett allt större förtroende, visar en ny undersökning som SVT har beställt. Till exempel anser nästan hälften av svenska folket att en moderatledd regering är bäst på att sköta landets ekonomi, men när det gäller välfärd och skola tror fler att en socialdemokratisk regering skulle vara bäst.

I januari i år ansåg en majoritet av svenska folket att en socialdemokratiskt ledd regering skulle vara bäst på att styra landet. Sedan dess har det skett en tydlig förändring i opinionen, enligt de mätningar SVT har beställt av Sifo. I dag är det statistiskt sett dött lopp mellan de två alternativen.

En moderatledd regering har fått ökat förtroende, från 33 till 41 procent, medan det socialdemokratiska alternativet ligger still och föredras av 43 procent.

Val 2014

Ekonomin alliansens starkaste kort

Motsvarande utveckling har även skett när det gäller vilket regeringsalternativ som skulle vara bäst på att sköta landets ekonomi. Här rycker en moderatledd regering åt sig en ledning på tio procentenheter, från ett stöd på 41 procent i januari i år till 48 procent i dag. En socialdemokratiskt ledd regering tappar däremot i förtroende från 40 procent i januari till 38 procent i dag.

– Det är Moderaterna som tydligt i den här valrörelsen talar om vikten av att också fortsatt hålla ordning i ekonomin. Det är vi som är ”spara” och våra motståndare är ”slösa”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Jag hör olika siffror, vem som vill ha vad, så det finns en hel del olika uppfattningar, men jag är helt övertygad om att de allra flesta vill ha en förändring, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Mindre skillnad i jobb och skola

När det gäller jobben så är förändringen i stödet som störst. I januari hade det socialdemokratiska alternativet en ledning med 22 procentenheter. 

Nu är det betydligt jämnare och skiljer bara 7 procentenheter. I dag anser 46 procent att en socialdemokratiskt ledd regering är bäst på att sköta sysselsättningen jämfört med 39 procent för en M-regering.

Skolan är den fråga som väljarna rankar som den viktigaste valfrågan. Här får en S-ledd regering ett betydligt bättre betyg, även om skillnaden minskat jämfört med i januari. Nu tror 47 procent att en S-ledd regering skulle klara skolan bäst, jämfört med 34 procent som tror mer på en M-ledd regering.

S äger ännu välfärdsfrågan

En fråga som anknyter till skolan är den om vem som är bäst på att trygga välfärden i Sverige. Det är traditionellt en fråga som vänsterblocket brukar få högt betyg i. Det gäller även nu, men alliansen knappar in. I januari var det bara 22 procent som föredrog en M-regering, i dag är det 30 procent. Hela 55 procent anser dock att en S-regering är bäst på att trygga välfärden.

– Jag tror att känslan är att det är vi som höjer farten och är på väg ikapp och mot oss står dessutom inte ett gemensamt alternativ, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Om vi ändå har ett högre förtroende så är det bra och det är en bra signal, därför att folk vill ha en förändring, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Så ser väljarnas förtroende för regeringsalternativen ut

Så många procent av väljarna tror att en M- respektive S-ledd regering skulle sköta följande frågor bäst:

Styra landet: M: 41 % – S: 43 %

Ekonomin: M: 48 % – S: 38 %

Jobben: M: 39 % – S: 46 %

Skolan: M: 34 % – S: 47 %

Välfärden: M: 30 % – S: 55 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet