Politikerna möts i debatt om landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Med bara tre dagar kvar till valet möts politikerna i kväll i en debatt om landsbygden, i SVT. – Det som sägs kan bli avgörande för hur folk kommer att rösta, säger programledaren Sverker Olofsson.

Hur ska landsbygden blomstra och överleva? Och suger inte storstäderna ut viktiga naturresurser från landsbygden? I en 45 minuter lång debatt i SVT ska politikerna i kväll diskutera landet utanför tätorterna.

Programledare Sverker Olofsson har ”fruktansvärt stora” förväntningar på debatten.

Val 2014

– Det är väldigt få dagar kvar till valet och man kan inte blunda för att mer än en tredjedel av väljarna bor utanför de stora tätorterna. Vi tror att det som sägs i den här debatten kan bli avgörande för hur folk kommer att rösta, säger Sverker Olofsson.

Grillas om byaskolor och utflyttning

Politikerna ska, i en klassisk debatt, pressas i frågor om byaskolor, ungdomarnas utflyttning till städerna och hur landsbygdens naturresurser används.

– Jag hoppas på tydliga politiska ställningstaganden. Att man visa upp sina visioner om hur man har tänkt att få hela landet att blomma och bli rättvist och jämställt, säger Olofsson.

”Frågan är i ropet”

I SVT:s ”Valet med Janne och Belinda” tog Janne Josefsson upp maktens centrering kring storstaden och konflikten mellan land och stad – vilket orsakade ett jättebråk mellan Josefsson och journalisterna Fredrik Virtanen och Johan Croneman.

Programmet, och konflikten efteråt, visar att frågan om landsbygden är i högsta grad aktuell, menar Sverker Olofsson.

– Frågan är i ropet, men det har inte märkts så mycket i de nationella mediernas bevakning. Vi tycker att det här är frågor som hamnat i skuggan i den här valrörelsen, säger Sverker Olofsson.

De deltar i debatten

Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson

Anna-Caren Sätherberg (S), regionalpolitisk talesperson

Gustav Fridolin (MP), partiledare

Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister

Nina Larsson (FP), partisekreterare

Anders Sellström (KD), ekonomisk-politisk talesperson

Kent Persson (M), partisekreterare

Sven-Olof Sällström (SD), riksdagsledamot

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet