Foto: TT

Två partiledare nobbar Prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

Göran Hägglund (KD) och Jimmie Åkesson (SD) har tackat nej. Samtidigt nobbas Åkesson i Prides egen partiledardebatt.

Svenska Dagbladet har gjort en rundringning bland riksdagens samtliga partiledare och frågat om de kommer att gå med i tåget på lördag. Hägglund och Åkesson är de enda som säger nej rakt av.

Hos Moderaterna är man kryptiska i sitt svar på frågan om Fredrik Reinfeldt kommer att delta.

Val 2014

– Det får ni se i paraden på lördag, säger moderaternas pressekreterare Jesper Wigardt.

Stefan Löfven (S) debuterar

Övriga partiledare säger att de kommer att delta. För Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven blir detta första gången han går med i tåget.

Förra året var det desto toppolitiker med i tåget. Förutom Stefan Lövfen så saknades samtliga av alliansens partiledare i tåget. Men i år när det är valår så ser det annorlunda ut, och folkpartiets Erik Ullenhag, som också är hbtq-minister, säger att det finns ett samband.

– Det är klart att det ett valår är särskilt viktigt att markera grundläggande värderingar, säger han.

SD saknas i partiledardebatten

Även på fredag kommer det vara tätt med partiledare på festivalen. Då håller Pride sin egen partiledardebatt. Utöver riksdagspartierna kommer Piratpartiet och Fi att delta. Däremot saknas Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Detta är dock inte ett eget val, han har nämligen inte fått någon inbjudan.

– Vi vill inte ge utrymme till och därmed normalisera SD:s politik. Vi är inte public service-media och har ingen plikt att erbjuda utrymme till alla partier, sade RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund i det senaste numret av tidningen QX.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet