Foto: TT

”Utvecklingen i Norge är sorglig”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ett av få länder i Europa som inte har några restriktioner mot tiggeri och bara ett riksdagsparti vill införa tiggeriförbud. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) är kritisk till ett förbud som enligt henne bara ”skyfflar runt fattiga människor”.

– Jag tycker att det är sorgligt, hjärtlöst och en märklig politik att införa tiggeriförbud. Tiggeri är en människas sista val och ett symtom på svår fattigdom. Ett förbud straffar de fattigaste människorna i samhället. Det är bättre att attackera roten till människors fattigdom, säger Birgitta Ohlsson (FP).

Om det norska förbudet mot tiggeri säger hon:

Sverige möts: Tiggeriförbud

– Det här är en sorglig utveckling. Det handlar bara om att skyffla runt fattiga människor och det är inte rätt väg att gå.

Utsatta grupper från fattiga länder

Många av de som tigger på gatorna i Sverige kommer från några av Europas mest utsatta länder där minoriteter som romer är särskilt utsatta. Det finns öronmärkta pengar som EU-länderna kan använda för att hjälpa sin befolkning – men alla länder använder inte pengarna på ett bra sätt, menar EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Birgitta Ohlsson menar att ansvaret ligger på de fattigaste EU-länderna att söka de öronmärkta pengarna och Sverige måste hjälpa dem att använda pengarna på rätt sätt.

Hon lyfter upp Polen och länderna i Baltikum som exempel på länder som fått pengar från EU och använt dem på ett bra sätt. Men Rumänien, som fått miljarder i EU-stöd, har bara plockat ut en knapp tredjedel och bara en bråkdel av pengarna kommer romerna till del.

Ett parti vill se förbud

När SVT:s #dinröst kontaktar riksdagspartierna svarar sju av åtta att de är kritiska till ett tiggeriförbud. Det enda partiet som vill förbjuda tiggeri är Sverigedemokraterna.

– Vi kan inte vara en socialbyrå för socialt utsatt människor i hela EU, sade partiledaren Jimmie Åkesson i en partiledardebatt i Agenda i våras.

Så svarade partierna om tiggeriförbud

Vänsterpartiet: Vi vill inte förbjuda tiggeri. Fattigdom och diskriminering kan endast bekämpas med rättvisa och jämlikhet – inte med förbud. Vi vill öronmärka pengar till kommunerna för hjälp till boende, skola och öppna upp center för hjälp och stöd. EU:s budget ska användas  till fattigdomsbekämpning. Införa sanktioner mot de länder som inte följer Köpenhamnskriterierna.

Socialdemokraterna: Tiggeriförbud är ett populistiskt slag i luften. Fattigdom försvinner inte för att man förbjuder fattiga människor att visa sin fattigdom.

Miljöpartiet: Vi tycker att det är ett absurt förslag. Det går inte att förbjuda fattigdom. Vårt förslag är att bekämpa diskrimineringen – inte tiggarna. EU-kommissionen bör få verktyg att agera mot länder som systematiskt bryter mot mänskliga rättigheter.

Centerpartiet: Utsatta och fattiga människor behöver stöd, inte förbud. Vi behöver arbeta för goda livsvillkor i alla länder i EU.

Folkpartiet: Vill inte införa tiggeriförbud. Vill att EU stöttar fattiga länder så att de kan hjälpa utsatta minoriteter på plats.

Kristdemokraterna: Vi är emot ett förbud. Att förbjuda tiggeri är som att förbjuda fattigdom. Det drabbar de mest utsatta. Att människor tigger beror främst på hur det ser ut i deras hemländer. Det är dessa länder man behöver sätta press på.

Moderaterna: Vi vill inte förbjuda tiggeri. Det krävs ett större ansvarstagande från hemländerna och att medlemsländer i EU efterlever grundläggande rättigheter och rättsstatens principer.

Sverigedemokraterna: Vill införa ett tiggeriförbud. Tiggeri upplevs störande och leder till ockupation av privat mark. Det finns också en lång rad exempel på att tiggeriet bedrivs i illegal form och att människor far mycket illa. Eftersom Sverige saknar försörjningsansvar för dessa människor kan vi heller inte hjälpa dem på ett bra sätt. Ansvaret för försörjning måste ligga på hemländerna.

// SVT:s #Dinröst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet