Maud Olofsson och Mats Knutson. Foto: TT/SVT

”Vägen ligger öppen att pricka Olofsson”

Uppdaterad
Publicerad

I KU-utfrågningen sade finansminister Anders Borg i dag att inget tyder på att någon gemensam beredning mellan finans- och näringsdepartementen skedde inför Vattenfalls omdiskuterade köp av energibolaget Nuon. Det öppnar för att KU ska kunna pricka tidigare näringsminister Maud Olofsson, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Näringsdepartementets obligatoriska gemensamma beredning med finansdepartementet var dåvarande näringsminister Maud Olofssons ansvar.

Finansminister Anders Borg sade i konstitutionsutskottets utfrågning i dag att finansdepartementet deltog till viss del i näringsdepartementets förberedelsearbete inför Vattenfalls köp av Nuon, men att inget tyder på att en gemensam beredning genomfördes, vilket Ola Alterå hävdade tidigare i dag.

Vattenfalls Nuon-köp

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson menar att vägen nu ligger öppen för KU att pricka Maud Olofsson, eftersom det krävs att ett formellt fel har begåtts för att så ska kunna ske.

– Anders Borg pekar på ett tydligt regelfel som har begåtts på näringsdepartementet. Det gör att KU, och även de borgerliga ledamöterna, sannolikt kommer att kunna enas om att rikta kritik mot Maud Olofsson.

Varför är det här så viktigt?

– KU kan inte pricka en regering eller minister för att man har varit inblandad i dåliga affärer. Det kan man däremot om det har begåtts formella fel. Det är i det ljuset Borgs besked ska ses i dag. Här finns en formell anklagelsepunkt mot näringsdepartementet där Maud Olofsson bar huvudansvaret. Det gör att KU kan rikta kritik mot hur näringsdepartementet har agerat.

Vad kan det här få för konsekvenser för regeringen?

– Alla sådana här affärer tär på regeringens förtroende. Samtidigt innebär finansminister Borgs besked i dag att varken han eller statsministern visste något om köpet att han försöker distansera dem från den här affären. Men Maud Olofsson har tidigare sagt att regeringen visst var inblandad. Det gör att vi får se en fortsättning på det här, och på torsdag är det statsminister Fredrik Reinfeldt som kommer till KU.

Tror du Maud Olofsson kommer att komma till Konstitutionsutskottet?

– Med tanke på all skuld som nu läggs på Maud Olofsson har hon sannerligen skäl att komma. Men hon har hittills varit benhård i beskedet att hon inte kommer. Osvuret är bäst, men stalltipset är att hon inte kommer, säger Mats Knutsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet