Pressekreterare Kent Persson (M) vid Moderaternas valvaka. Foto: TT

Valun: M rasar nära åtta procentenheter

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna rasar och tappar nära åtta procentenheter, enligt SVT:s Vallokalundersökning. Det blev helt tyst på Moderaternas valvaka när undersökningen presenterades.

– Det är klart att det är en besvikelse, vi hade siktat högre än så här, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson i SVT:s valvaka.

Moderaterna backar stort enligt undersökningen, med 7,9 procent.

Läget efter valet 2014

– Vi har gått i motvind hela den här valrörelsen. När vi började i våras var gapet ganska stort. Nu har vi kämpat och fajtats och gapet har minskat, men det är alldeles uppenbart att vi inte når hela vägen fram, säger Persson.

Kent Persson har gett upp möjligheterna att Alliansen ska kunna sitta kvar, förutsatt att vallokalsundersökningarnas prognoser stämmer.

– Vi hade satt upp målet att Alliansen skulle kunna sitta kvar i regeringsställning. Det kommer vi inte att lyckas med, säger han till TT.

”Dra lärdomar inför 2018”

Det är för tidigt att säga någonting om vad det här får för betydelse för Alliansen, menar han.

– Det som också är viktigt nu är att se hur det slutgiltiga valresultat blir, hur blir det parlamentariska läget och sedan är det viktigt för Moderaterna att utvärdera valresultatet och utvärdera det och dra rätt lärdomar inför valrörelsen 2018, säger Persson.

Persson var inte den enda i Moderaternas läger som var besviken efter Valun.

– Det är klart att det är en besvikelse. Vi gjorde ett väldigt bra val förra gången och då har man en del att falla på. Vi har jobbat i uppförsbacke, det har varit tufft och vi har gjort en upphämtning på slutet tror jag, säger justitieminister Beatrice Ask.

”Ett stort bakslag”

Om resultatet står sig betyder det antagligen slutet för Fredrik Reinfeldt som partiledare för Moderaterna, menar SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

– Det är ett stort bakslag för Moderaterna. Vi ska komma ihåg att också EU-valet i våras var en svår motgång för partiet, säger SVT:s Mats Knutson, på plats vid Moderaternas valvaka.

S upp 0,4 procentenheter

Socialdemokraterna hamnar enligt Vallokalsundersökningen på 31,1 procent, en svag ökning jämfört med valet 2010 där man slutade på 30,7 procent.

– Det tyder på att svenska folket vill ha förändring och de vill ha en ny riktning för Sverige. Det är tydligt att de nya Moderaternas projekt totalt har kollapsat, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin och fortsätter:

– Med det här resultatet blir Stefan Löfven statsminister och leda Sverige i en annan riktning och det ser jag fram emot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet