”Vi kan inte stänga dörren”

Uppdaterad
Publicerad

I sitt sommartal manade statsministern Fredrik Reinfeldt svenskarna att öppna sina hjärtan för de flyktingar som väntas komma till Sverige de närmaste åren. Han bad om tålamod inför de påfrestningar som det kommer att innebära.

När han utvecklade sina tankar från sommartalet hänvisade Fredrik Reinfeldt bland annat till de grymheter som terrorgruppen Isis begår i Irak och Syrien och de flyktingströmmar som det kommer att leda till. Men han nämnde också andra konfliktområden som Ukraina, Libanon, Gaza och Libyen.

– Det är en hänsynslöshet och sekterism som sätter många människors liv på spel, sade han i Agenda.

Val 2014

Enligt statsministern handlar det inte bara om att öppna sina hjärtan utan också ögonen.

– Vi finns till stöd för utsatta människor i andra delar av världen och vi har funnits till stöd tidigare, sade Reinfeldt och understryk att många utrikesfödda har fått arbete de senaste åren.

– Det är bra för Sverige på lång sikt men det skapar också en bättre värld, sade han.

Fredrik Reinfeldt ansåg inte att det finns någon konflikt mellan att hjälpa på plats och att ta emot flyktingar i Sverige. Vi ska göra båda delarna, menade han.

I denna fråga fick statsministern fullt stöd av Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Vi kan inte stänga dörren i ansiktet för människor som flyr för sina liv, sade han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet