Valdeltagandet nästan 86 procent

Uppdaterad
Publicerad

Fler svenskar valde att rösta i årets riksdagsval än valet 2010. Det framkom på lördagen efter att även poströsterna räknats. Totalt ökade valdeltagandet med 1,24 procentenheter sen förra valet.

När även poströsterna räknats och det slutliga valresultatet fastslagits av Valmyndigheten på lördagen stod det klart att intresset för årets riksdagsval var stort.

Valdeltagandet var 85,8 procent, en uppgång med 1,24 procentenheter från 2010.

Engagemanget glädjer avgående demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) som i ett pressmeddelande påpekar att valdeltagandet är det högsta sedan 1994 och att det ökat varje riksdagsval sedan 2002.

Socialdemokraterna får 113 mandat

Socialdemokraterna fick sammanlagt 1.932.711 röster, vilket innebär att de får 113 mandat i riksdagen. Moderaternas 1.453.517 ledde till att partiet får 84 riksdagsmandat.

Sverigedemokraterna kommer ha 49 mandat efter att ha fått 801.178 röster.

Miljöpartiet får 25 mandat, varav nio är utjämningsmandat. Störst antal utjämningsmandat får Vänsterpartiet då elva av deras 21 mandat är utjämningsmandat.

Centerpartiet får 22 mandat medan Folkpartiet får 19 och Kristdemokraterna 16. Folkpartiet och Kristdemokraterna får nio utjämningsmandat vardera medan Centerpartiet får ett.

Många kryss för FI:s kandidater

Feministiskt initiativ hamnade när alla röster var räknade på 3,12 procent. Deras väljare var de som i störst utsträckning valt att kryssa för en favoritkandidat, vilket nästan 45 procent av Fi:s väljare gjorde.

Även en stor andel (29 procent) av Sverigedemokraternas väljare valde att kryssa för en kandidat. Lägst intresse för personval hade Moderaternas väljare där enbart 22 procent kryssade för en kandidat.

Rösterna till kommunerna räknas fortfarande

Länsstyrelserna räknar fortfarande rösterna i kommun- och landstingsvalen. Först räknas rösterna för valen till kommunfullmäktige i länet och efter det valet i landstinget. När räkningen av alla röster och personröster är klar i respektive val gör länstyrelserna mandatfördelningen samt utser ledamöter och ersättare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.