Pro-ryska rebeller i närheten i östra Ukraina. Foto: TT

1.500 civila uppges dödade i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1.500 civila har dödats i Luhanskregionen i östra Ukraina sedan Ukraina inledde militäroffensiven mot de proryska separatisterna i mitten av april, uppger regionala myndigheter till den ukrainska tv-kanalen Channel 5.

Enligt myndighetschefen Iryna Verihina kommer inga mattransporter in i Luhansk:

– Företag levererar inga matleveranser till Luhansk eftersom medlemmar i olagliga väpnade grupper stoppar alla fordon som kommer in i staden och konfiskerar mat, säger hon.

Krimkonflikten

En död i granatattack

Tre civila dödades under natten till torsdag av ukrainsk granatbeskjutning mot staden Donetsk i den intilliggande regionen med samma namn.

Och på torsdagen ska granatbeskjutningen ha fortsatt mot området kring säkerhetstjänsten SBU:s högkvarter som ockuperas av separatistmilisen, enligt myndigheterna i den separatistkontrollerade miljonstaden.

En människa dödades när en granat träffade ett sjukhus i de centrala delarna av Donetsk, enligt lokala myndigheter.

Kyrka träffad av artellerield

Samtidigt har en kyrka i staden träffats av ukrainsk artillerield, rapporterar den ryska tv-kanalen Rossiya-24. Enligt milismän i staden finns den närmaste separatistbefästningen flera kilometer bort.

På torsdagen anlände militäralliansen Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen till Kiev ”för att erbjuda Natos politiska stöd till Ukraina och president Porosjenko”, skriver Fogh Rasmussen på Twitter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet