Foto: TT

18-åring i Ferguson sköts med sex skott

Uppdaterad
Publicerad

Michael Brown, den obeväpnade svarte 18-åring som sköts av en polisman i Ferguson i USA, träffades av sex skott. Det visar en preliminär obduktionsrapport. Samtidigt fortsätter protesterna i Ferguson.

Dödsskjutningen av Michael Brown för en vecka sedan fortsätter att väcka protester. Nattligt utegångsförbud har utfärdats i Ferguson i delstaten Missouri men hundratals trotsar förbudet och demonstrerar.

Polisen sköt i natt rökgranater mot en folksamling med omkring 400 demonstranter, inklusive kvinnor och barn. Polisen uppger att den använder rökgranater för att skingra upprorsmakare. Vittnen uppger också att skott avlossats.

Michael Brown sköts till döds av polis

Guvernören i Missouri, Jay Nixon, har undertecknat en order om att skicka nationalgardet till Ferguson.

Enligt vittnen ska Brown ha skjutits ihjäl med flera skott när han stod utanför en polisbil och hade händerna uppe. Många av demonstranterna menar att rasism låg bakom dödsskjutningen.

Sköts i huvudet

Nu visar det preliminära obduktionsresultatet att Michael Brown blev skjuten minst sex gånger, skriver New York Times. Han sköts två gånger i huvudet och fyra gånger i den högra armen, uppger tidningen.

Obduktionen som gjorts på begäran av familjen visar att han sköts framifrån. Inga krutrester hittades på Browns kropp, vilket antyder att han inte sköts på nära håll.

”Avrättade ung obeväpnad man”

Resultatet av obduktionen kommer knappast att lugna protesterna.

– Mängden kulor som avlossades och det faktum att de spreds över hela hans kropp visar att polismannen var totalt likgiltig för de människor han var satt att skydda, säger familjen Browns advokat Benjamin L. Crump.

– Vi vill göra klart för människor vad det här verkligen handlar om. Det här fallet handlar om en polisman som avrättade en ung obeväpnad man i dagsljus.

Det amerikanska justitiedepartementet har tillsatt en egen utredning efter 18-åringens död och kommer att genomföra en egen obduktion.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet