20-åring dömd för mordplaner mot Vilks

Uppdaterad
Publicerad

Muhammad Hassan Khalid som åtalats för inblandning i mordplaner mot Lars Vilks fick i dag sin dom av en domstol i Philadelphia i USA.

Han döms till fem års fängelse, meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Khalid är den yngste som dömts för terrorbrott i USA. Domen mot honom skulle ha kommit i januari, men sköts upp för en kompletterande psykologisk utvärdering.

Muhammad Hassan Khalid fälls för att ha stöttat terrorister. Han har ingått i en konspiration med Colleen LaRose, även känd som ”Jihad Jane” och Jamie Paulin Ramirez. De har sedan tidigare dömts till tio respektive åtta års fängelse.

20-åringen har erkänt sig skyldig till terrorbrott.

Han greps i sitt föräldrahem utanför Baltimore i juli 2011. Han hade då umgåtts i extrema islamistiska kretsar på internet sedan 2009 då han bara var 15 år.

På nätet träffade Khalid bland andra Colleen LaRose och kom även i kontakt med en terrorgruppering på Irland och dess ledare Ali Damache.

I oktober 2009 inleddes myndigheternas tillslag mot terrorgruppen. Då greps LaRose i USA. Ett halvår senare greps flera personer på Irland och så småningom greps även Khalid.

Enligt åklagaren hade terrorgruppen bland annat planer på att mörda Lars Vilks.

Muhammad Hassan Khalid, som har rötter i Pakistan, fälls för att ha stöttat terrorister. Bland annat har han hjälpt pakistanska extremister att översätta propagandafilmer till engelska och även ha hjälpt LaRose smuggla ett stulet amerikanskt pass till en terrorist.

Rondellhundar väckte mordplaner

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks där Muhammed framställdes som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester och Vilks blev ett hatobjekt för islamister.

Drygt två år senare, i oktober 2009, greps amerikanskan Colleen LaRose i USA för planer på att mörda Vilks. LaRose, även känd som ”Jihad Jane”, har erkänt. Hon dömdes i januari i år till tio års fängelse.

I mars 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för planer på att mörda Vilks. En av dem var amerikanska Jamie Paulin Ramirez, även känd som ”Jihad Jamie”. Hon utlämnades till USA och dömdes i januari i år till åtta års fängelse. Terrorcellens ledare Ali Damache, som är gift med Jamie Paulin Ramirez, sitter frihetsberövad i Irland och försöker undvika utlämning till USA.

( TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.