Den statliga byrån KCNA har släppt bilder från platsen där huset stod. Röjningsarbetare har redan fått bort rasmassorna, och man kan se sjukvårdstält och ambulanser i utkanten av bilden. I mitten ses en myndighetsföreträdare be om ursäkt för olyckan. Foto: KCNA

23-våningshus kollapsat i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Statsmedier i Nordkorea rapporterade på söndagen om en ”allvarlig och otänkbar” olycka i ett flerbostadshus i huvudstaden Pyongyang där ett okänt antal människor skadades. Enligt myndigheter i Sydkorea ska ett 23-våningshus där närmare 100 familjer bodde ha kollapsat.

Att den här sortens negativa nyheter rapporteras officiellt i Nordkorea är ovanligt, liksom de ursäkter från landets ledning som framfördes via den statliga nyhetsbyrån KCNA. Officiella bilder från ursäkten har också distribuerats.

Enligt KCNA hände olyckan i tisdags i området Phyongchon i huvudstaden. Olyckan ska ha skett då ”konstruktionen av lägenhetshuset inte skett på rätt sätt och myndighetsrepresentanter övervakade och kontrollerade bygget på ett oansvarigt vis”, rapporterar KCNA.

Oklart antal döda

Ett ”intensivt” räddningsarbete sattes igång för att ta hand om överlevande och skadade, meddelade nyhetsbyrån. Antalet döda har inte rapporterats, men däremot har bilder där myndighetsansvariga ber om ursäkt till överlevande och anhöriga släppts. KCNA rapporterar att invånarna i Pyongyang är ”djupt chockade” av händelsen.

Sydkoreanska medier rapporterar att familjer ska ha stängts inne i rasmassorna efter kollapsen.

En myndighetsperson säger till nordkoreanska KCNA att ledaren Kim Jong Un ”suttit vaken hela natten, full av smärta, efter att ha hört om olyckan”.

Den statskontrollerade nyhetsbyrån rapporterar sällan nyheter som kan anses negativa för den nordkoreanska regimen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.