Foto: TT

300 dog – kaptenen fick 36 år

Uppdaterad
Publicerad

Den sydkoreanska färjekatastrofen kostade över 300 människor livet. Kaptenen, Lee Joon-Seok undgår dödsstraff, men döms till 36 års fängelse.

Passagerarfärjan Sewol sjönk på väg från hamnen i Incheon till semesterön Jeju. Besättningen var bland de första att lämna fartyget och ilskan och fördömandena från allmänhet och anhöriga till de 304 bekräftat döda eller saknade, de flesta skolelever, har varit massiv.

En domstol i den sydkoreanska staden Gwangju meddelade på tisdagen domar mot besättningen på färjan.

Färja förlist i Sydkorea

Försumlighet

Kapten Lee Joon-Seok riskerade att bli dömd till döden för mord. Det slapp han, men får 36 års fängelse för försumlighet, rapporterar nyhetsbyråer.

En av hans närmaste män, maskinchefen, befinns dock skyldig till mord, och får 30 års fängelse.

Sökandet avbrutet

Samtidigt avbröts formellt sökandet efter de nio passagerare som fortfarande saknas.

Rättsprocessen mot kaptenen och 14 andra besättningsmedlemmar har pågått i månader, med mycket starka känslor från alla inblandade. Det var dock bara för kaptenen som dödsstraff yrkats.

– Enligt min åsikt är dödsstraffet som åklagarna krävt för mycket med tanke på anklagelserna. Men den allmänna opinionen har varit negativ och scenerna från rättssalen har inte varit bra, säger juridikprofessor Cheong Yeong-Seok enligt Reuters.

Dödsstraffet finns kvar i Sydkorea men är ovanligt. Ingen har avrättats i landet på över 15 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färja förlist i Sydkorea

Mer i ämnet