35 miljoner i stöd till Ukraina

Publicerad

Sverige ger Ukraina 35 miljoner kronor i humanitärt stöd. Det handlar om bidrag till mat och mediciner i östra Ukraina, men också medel för att bygga upp infrastrukturen igen.

Ett planerat bistånd på 50 miljoner kronor till en vatten- och reningsanläggning på Krimhalvön frystes i våras, sedan Ryssland annekterat regionen. I stället går nu 35 miljoner till att hjälpa människor som drabbats av de pågående striderna mellan proryska separatister och ukrainska armén i öster.

– Situationen är fortsatt väldigt allvarlig och har försämrats. Det rör sig om 2 000 dödade, 5 000 beräknas ha skadats allvarligt sedan i april, och 150.000 är på flykt inne i landet, säger biståndsminister Hillevi Engström (M).

Krimkonflikten

– Vi vet också att i Luhansk har 200 000 varken el, vatten eller mobilnät sedan i början av augusti. Det är en omfattande brist på det mesta, men framför allt livsmedel och mediciner.

Ukraina och FN har bett länder att bistå med totalt cirka 230 miljoner svenska kronor. Det kan bli mer pengar från svensk sida framöver, enligt biståndsministern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet