Bilden föreställer ett Ikea-varuhus i Ryssland, men har inte med artikeln att göra. Foto: Scanpix

Fem års fängelse för nytt mutbrott på Ikea

Uppdaterad
Publicerad

En före detta anställd på Ikea i Ryssland har dömts till fem års fängelse efter att ha tagit emot drygt en och en halv miljon kronor i mutor.

Domstolen fällde en turkisk medborgare för att ha tagit emot drygt 6,5 miljoner rubel i mutor. Det motsvarar drygt en och en halv miljon svenska kronor. Mutorna kom från ett företag som ville hyra en lokal i ett Ikea-ägt shoppingkomplex i en förort till Moskva, det skriver ryska inrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Men mutan var inte tänkt för Yunalan. Istället var det den turkiske medarbetarens chef, en svensk man, som var målet för mutan, skriver tidningen The Moscow Times.

Ikea med Ingvar Kamprad i spetsen stoltserade för några år sedan med sin nolltolerans mot mutor i Ryssland och resten av världen. Sedan dess har dock flera stora korruptionsskandaler skakat det svenskstartade företaget. I början av 2010 avslöjade Expressen hur flera höga chefer på ryska Ikea godkänt mutor. Två chefer sparkades omedelbart då.

Inte heller den här gången finns den aktuelle chefen kvar på Ikea, enligt Expressen flydde han till Sverige i samband med att han delgavs misstanke om mutbrott i vintras. Ytterligare en turkisk medarbetare söks misstänkt för brott i samband med mutåtalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.