Fredag 22 november 1963. Bara sekunder efter att bilden är tagen sköts president John F Kennedy till döds. Foto: Scanpix

50 år sedan JFK mördades

Uppdaterad
Publicerad

På fredag är det femtio år sedan den legendariske ledaren John F Kennedy mördades i Dallas, Texas, på öppen gata. SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg har besökt Elm Street femtio år senare.

Elm Street i Dallas är fyllt av människor som ägnat en stor del av sina liv åt att försöka lösa gåtan: vem sköt John F Kennedy? I solen står en man och säljer sin bok samtidigt som en annan försöker att kränga sin dokumentärfilm.

Skotten mot President Kennedy är precis samma trauma här i USA som mordet på statsminister Olof Palme innebar för oss i Sverige. Bara ännu mer omskrivet.

50 år sen John F Kennedy mördades

Allt för mycket hände på kort tid och flera av situationerna kan inte riktigt förklaras. 

När kortegen svängde in på Elm Street kantades gatorna av tusentals människor som försökte få en skymt av president Kennedy, i den öppna bilen. Kort därefter hördes flera dova smällar och presidenten träffades av två skott.

Gripandet av Lee Harvey Oswald genomfördes kort därefter. Oswald var känd av underrättelsetjänsten, en kommunist som senare ska kopplas till ytterligare ett mord och ett mordförsök.

Sanningen begravdes med Oswald

MEN, när Oswald knappt två dygn senare, sköts till döds av nattklubbsägaren Jack Ruby begravdes också möjligheterna att på allvar få veta vad som hände och varför.

Den allmänna uppfattningen här i Dallas är att Lee Harvey Oswald var inblandad, att han sköt mot presidenten, men kanske var han inte ensam i planeringen?

Oswald befann sig på sjätte våningen när den öppna limousinen passerade och han ska ha använt ett manuellt gevär, som tog tid att ladda om. Precisionen är också i det närmaste perfekt – trots avståndet och det rörliga målet.

Vi träffar James Tauge, en författare som berättar om hur han träffades av något i ansiktet under skottlossningen. Troligen en bit sten bortsliten av en kula som missade sitt mål. En kula som aldrig registrerades, enligt den officiella utredningen.

Kan Secret Service ha dolt sanningen?

På gatan, där det kanske mest uppmärksammade mordet i historien genomfördes, finns nästan lika många teorier som människor. En av de mer intressanta teorierna bygger på att en kula avlossades av misstag – av Secret Service – och att amerikansk underrättelsetjänst sedan den dagen gjort allt för att dölja sanningen.

I så fall skulle en agent vid namn George Hickey ha reagerat snabbt efter det första skottet – avfyrat av Oswald – och genast, ifrån sin position i presidentens följebil, osäkrat sitt gevär. Därefter ska Hickley ha gjort en rörelse mot fönstret på den sjätte vången, där Oswald ska ha befunnit sig, och under rörelsen av misstag ha avlossat det skott som träffade presidenten i hans bakhuvud.

Den ”magiska kulan”

Det är spännande att vandra längs Dallas gator och mötas av alla tvärsäkra slutsatser. Och det är uppenbart att mordet på president Kennedy aldrig kommer att sluta debatteras.

Den officiella utredningen, Warrenkommissionen, slår fast att Lee Harvey Oswald var den ende skytten och att totalt tre skott avlossades. Ett av skotten ska, enligt utredningen, ha orsakat totalt sju skador på presidenten och guvenör John Connally. Kulan kallas den ”magiska kulan”, eftersom den riktning den måste ha tagit ifrågasätts av många.

Fortfarande är miljontals handlingar i utredningen hemligstämplade, men kanske får vi mer klarhet i utredningen när fler dokument offentliggörs år 2017.

En som inte tvivlar är Pierce Allman. Han var en ung tv-reporter som fanns på plats där på Dallas gator för 50 år sedan.

– Det råder ingen tvekan om att Lee Harvey Oswald var den ensamme mördaren. Resten är bara trams, säger Allman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

50 år sen John F Kennedy mördades

Mer i ämnet