Foto: TT

Ryska militärfordon körde in i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En konvoj med 23 pansarbandvagnar, med officiella ryska militärskyltar, uppges ha passerat gränsen från Ryssland och in i östra Ukraina, rapporterar brittiska The Guardian. I dag kom också rapporter om nya dödsoffer.

Konvojen, som följs av bränslebilar och andra fordon, körde in på ukrainskt territorium via en liten sidoväg där Kiev inte har några kontroller, rapporterar tidningens utsände på plats vid gränsen. Beväpnade män ska också ha synts vid gränsen.

Ryska säkerhetstjänsten tillbakavisar dock uppgifterna och säger att man endast patrullerar på den ryska sidan, enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.

Krimkonflikten

Oroar Ukraina

En separat rysk konvoj med omkring 270 lastbilar, som enligt Moskva innehåller hjälpsändningar till befolkningen i det krigsdrabbade området, har stannat strax före gränsen. Röda Korset kan agera mellanhand för den konvojen.

Ukraina oroas över att Ryssland kan utnyttja sin hjälpkonvoj till att föra in vapen till rebellerna, något som Ryssland avfärdat som absurt. Därför har Ukraina startat egna hjälpkonvojer från olika platser inom landet.

Många döda

Samtidigt är lidandet i östra Ukraina verkligt. I dag dödades minst två personer när artillerigranater slog ned i ett köpcenter och en kontorsbyggnad nära centrala Donetsk. Det är oklart vilken sida som stod för attacken.

Totalt har 74 civila dödats i striderna mellan pro-ryska separatister och ukrainska regeringsstyrkor, bara de senaste tre dagarna. Valentina Smirnovas hus träffades av en raket natten till i dag. 

– Min son har åkt sin väg och nu bor jag hos min dotter. Vad som händer sedan vet jag inte, säger hon mellan tårarna.

Putin talade

Rysslands president Vladimir Putin höll i dag ett tal inför ryska ministrar och parlamentsledamöter i semesterorten Jalta, på den av Ryssland annekterade Krimhalvön.

Den största överraskningen var att talet levererats till de internationella nyhetsbyråerna utan ljud med kommentaren att talet publiceras i sin helhet först till helgen. Rysk stats-tv ska också ha ställt in en planerad direktsändning av talet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet