75 döda i strider i Benghazi

Uppdaterad
Publicerad

Minst nio människor dödades på söndagen i strider i Benghazi i Libyen, där regeringstrogna styrkor bekämpar islamistmiliser.

Därmed har 75 människor dött i oroligheterna de senaste fem dagarna.

Striderna förs mellan exgeneralen Khalifa Haftars styrkor och islamistmiliser. Haftar inledde en egen offensiv i maj eftersom han anser att centralregeringen i Tripoli inte har tagit itu med militanta islamister.

Sedan Muammar Gaddafi störtades 2011 har den nya regeringen misslyckats med att etablera en reguljär armé, utan måste förlita sig på lojala miliser.

I helgen krävde USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien ett omedelbart stopp på striderna mellan olika väpnade grupper. De sade sig mycket oroade av Haftars krigföring, även om han har stöd av arméstyrkor.

Libyens säkerhet kan bara säkras av reguljära väpnade styrkor under kontroll av centrala myndigheter som svarar inför ett demokratiskt parlament, hette det i uttalandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.