Några av de 85 personerna (från vänster): Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, Wal Mart-änkan Christy Walton och Hutchinson Whampoas Li Ka-shing (som bl.a äger större delen av mobiloperatören 3). Foto: TT

85 rikare än halva jordens befolkning

Uppdaterad
Publicerad

Ojämlikheterna mellan de rikaste och fattigaste världen över ökar. De 85 rikaste personerna äger nu lika mycket som drygt 3,5 miljarder av jordens fattigaste.

– Det är förbluffande att fortfarande på 2000-talet så äger halva världens befolkning – det vill säga 3,5 miljarder personer – inte mer än en liten elit som alla bekvämt skulle få plats i en dubbeldäckarbuss.

Det säger Winnie Byanyima som är ordförande i Oxfam, en paraplyorganisation bestående av ett flertal välgörenhetsorganisationer som arbetar för ökad jämlikhet, rättvisa och minskad fattigdom i världen.

Ägnar sig åt en ”power grab”

Oxfam menar vidare att det inte är någon tillfällighet och att eliten medvetet har ägnat sig åt en ”power grab”, genom att påverka politiska processer och rigga reglerna i det ekonomiska systemet till sin egen fördel.

Man stödjer sina uppgifter på senaste upplagan av “The World Top Incomes Database” som visar att ojämlikheterna mellan de rikaste och fattigaste världen över ökar, men allra mest ökar de mellan de allra rikaste och den fattigare halvan av jordens befolkning.

I rapporten som i delar också publicerats i The Guardian visar forskarna att de allra rikaste 85 personerna äger lika mycket som drygt 3,5 miljarder av jordens fattigaste människor.

Utspelet från Oxfam kommer inför veckans Davos-möte, som är en årlig sammankomst i Schweiz där många av världens rikaste samlas för att diskutera affärer och politik.

Dessa de 85 rikaste, som bara utgör en bråkdel av de som brukar kallas “One Percent”, har också ökat sina inkomster så att de nu rakar in 20 procent av alla inkomster i exempelvis USA. I Sverige motsvarar den siffran cirka 7-8 procent.

Sedan 1980-talet har de allra rikaste fördubblat sina intäktsströmmar relativt sett i jämförelse med resten av befolkningen.

De rikaste i Sverige har ökat sina intäkter med 75 procent

Om man delar upp siffrorna kring ökning av intäkter till de allra rikaste (de som kallas “One Percent”) så ligger Sverige trea i världen, enligt undersökningen. Här har de allra rikaste ökat på sin del av kakan av den totala intäktsfördelningen med drygt 75 procent jämfört med 1980.

Om man räknar ihop alla de 70 miljoner personerna som räknas in i den enprocentiga toppen så äger de idag cirka 110 biljoner dollar, vilket motsvarar cirka 65 gånger så mycket som den fattigaste halvan av världens befolknings tillgångar.

Rapporten är framtagen i ett samarbete mellan INET, Paris School of Economics och ESRC m.fl. Rapporten finns i sin helhet på den här adressen.

I en tidigare version av den här artikeln presenterades Rysslands president Vladimir Putin som en av de 85 rikaste. Storleken på Putins förmögenhet är svår att bekräfta, och bygger till stor del på uppgifter från Stanislav Belkovsky, som exempelvis diskuterades redan 2007 i The Guardian, därför är det exemplet nu utbytt till Li Ka-Shing.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.