Foto: SVT/Niclas Berglund

Allt färre ebolafall i Liberia

Publicerad

Kampen mot ebolan har samlat folk från hela världen, bland dem en grupp svenskar. Och trots att epidemin nu håller på att ebba ut, finns fortfarande sjutton svenskar från myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, i Liberia. Våra utsända rapporterar från en ebolaklinik under avveckling i huvudstaden Monrovia.

M.O.D (Ministry of Defense) är en av Monrovias större ebolakliniker, svenska MSB har, sedan i oktober i fjol, varit arbetsledare för 250 liberianer som arbetat med de ebolasmittade. Planen var att kliniken skulle avvecklas nu, men så kom något i vägen. En grupp hemlösa män i 25-årsåldern kom dit och ville bli satta i karantän.

– Vi kom hit för en vän till oss dog, vi vet inte om någon av oss också bär på viruset, säger en av männen till SVT:s team på plats i Monrovia.

Ebolautbrott

Männens ankomst gör att rivningen av kliniken nu senareläggs.

Se reporter Claes JB Löfgrens och Niclas Berglunds tv-inslag och bilder ovan. 

Ebolaepidemin har krävt nästan 9.000 dödsoffer, över 20.000 har smittats. De värst drabbade länderna är Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet