Amerikanska vapen hamnade hos IS

Uppdaterad
Publicerad

Minst en av USA:s luftleveranser av vapen och ammunition till kurdiska styrkor i Syrien uppges ha fallit i händerna på IS. Detta enligt en ny film som terroriströrelsen publicerat på internet.

Videon från IS visar flera lådor som släppts med fallskärm och landat på en åker. En IS-krigare visar hur lådorna innehåller handgranater och annan ammunition.

– Det här är amerikanskt bistånd till de otrogna, säger en av männen uppsluppet.

Terroriströrelsen IS

Hävdar att försändelsen sköts sönder

Från amerikanskt håll bekräftas att en av totalt 27 försändelser som släpptes från luften under måndagen inte kom fram till de kurdiska styrkorna.

– Vi är medvetna om att ett av paketen kommit i fel händer, säger en talesperson för den amerikanska militären men hävdar samtidigt att leveransen förstörts av stridsflyg så snart man insåg misstaget.

Pentagon har ännu inte velat uttala sig om händelsen.

Amerikansk militär bedömer att kurdiska styrkor kontrollerar en majoritet av staden Kobane, men att situationen är bräcklig.

Under tisdagen kom rapporter om att IS genomfört ett tiotal attacker på olika håll, bland annat vid Mosuldammen och Sinjarbergen, i syfte att återta områden som jihadistgruppen förlorat efter flygattacker. USA planerar för en lång insats i området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet