Sörjande anhöriga till passagerare ombord på det försvunna planet kräver svar av flygbolaget Malaysia Airlines och regimen i Malaysia. Foto: TT

Anhöriga vägrar tro på beskedet om planet

Uppdaterad
Publicerad

Dussintals upprörda anhöriga till passagerare på det försvunna planet drabbade samman med polis utanför Malaysias ambassad i Peking på tisdagen.

Polis säkerhetspersonal och upprörda anhöriga rök ihop i samband med en demonstration utanför den malaysiska ambassaden. Omkring 200 personer ska tillsammans ha marscherat från hotellet där de bott de senaste veckorna till ambassadbyggnaden.

Desperationen hos de anhöriga har växt sedan Malaysia i går gick ut med uppgifterna om att planet kraschat i Indiska oceanen, och att ingen ombord överlevt. Men de anhöriga vägrar tro på informationen och kräver nu svar från flygbolaget Malaysian Airlines och regimen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.

Malaysiskt plan försvann

– De säger ”Vi har ju inga bevis. Visa oss bevis så vi kan tro på det”. Till och med hårda ord som ”Malaysia, mördare” har använts i dag, säger SVT:s Lars Moberg, på plats i Peking.

Även Kina kräver svar och att alla uppgifter ska läggas på bordet. Av passagerarna ombord på det försvunna planet var en majoritet kinesiska medborgare.

Skanderade slagord

Flera utanför ambassaden i Peking var arga och skanderade slagord samtidigt som de hytte med knutna nävar mot vakterna. Skärmytslingar bröt ut när säkerhetspersonal försökte hindra några av släktingarna att komma i kontakt med reportrar, som samlats på en särskilt anvisad plats.

En del demonstranter drabbade samman med säkerhetspersonal och polis utanför byggnaden.

En kvinna svimmade och fördes bort på en bår, skriver TT.

”Ge mig tillbaka min son”

Andra anhöriga på plats grät öppet.

”Ge oss tillbaka våra släktingar”, ropade omkring 200 anhöriga som samlats utanför grindarna till Malaysias ambassad, som skyddades av rader med uniformerad polis och säkerhetspersonal i civila kläder.

En av de mer framträdande kritikerna av Malaysias regering, den 63-årige Wen Wancheng, ropade med tårar i ögonen och ett förtvivlat ansiktsuttryck:

– Min son, min son. Ge mig tillbaka min son.

Enligt SVT:s Lars Moberg har anhörigas desperationen forsatt sedan det tunga beskedet i går.

– Under två veckors tid har anhöriga kastats mellan hopp och förtvivlan. De har kommit uppgifter om det ena och det andra. De har hållit krampaktigt fast vid att det kunde komma uppgifter om att passagerarna var vid liv. De orkar inte mer nu, säger han

Enligt journalister vid ambassaden i Peking ska protesten ha lugnat ner sig på tisdagsmorgonen, svensk tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet