Demonstranter i Guy Fawkes-masker, som blivit kännetecknet för Anonymous Foto: Scanpix

Anonymous förklarar krig mot USA

Uppdaterad
Publicerad

Hackernätverket Anonymous har slagit ut en av den amerikanska regeringens sajter och förklarar där krig mot USA. Attacken uppges vara en reaktion på internetaktivisten Aaron Swartz död.

Anonymous tog över United States Scentencing Commissions hemsida (ussc.gov), som sorterar under den amerikanska regeringen, och lade upp ett meddelande.

Enligt meddelandet förklarar hackernätverket krig mot den amerikanska regeringen. Anonymous hävdar att ”kod-stridsspetsar” kommer att avfyras mot alla USA:s juridiska organisationer. Ännu efter 12 timmar låg hemsidan ussc.gov nere.

Av meddelandet framgår det att attacken är en reaktion på internetaktivisten Aaron Swartz självmord för två veckor sedan. Swartz, som var en av hjärnorna bakom RSS-flöden i webbläsare, anklagades för att ha hackat och laddat ner miljontals dokument från ett onlinearkiv med avsikt att sprida dessa vidare. Han hittades död bara några veckor innan han skulle upp i rätten.

Anonymous ser Swartz dödsfall som ett mord. ”För två veckor sedan passerades en gräns. I dag, för två veckor sedan mördades Aaron Swartz”, skriver Anonymous i meddelandet.

Nätverket uppger även att flera av den amerikanska statens hemliga system har infiltrerats och att man har kommit över hemlig information som Anonymous nu hotar att offentliggöra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.