Facebook Foto: Scanpix

”Använd falska id på sociala nätverk”

Uppdaterad
Publicerad

Lämna aldrig ut riktiga uppgifter till sociala nätverk utan använd falska. Det uppmanar nu

de brittiska myndigheternas säkerhetschef för internet. Rådet väcker dock ilska, skriver BBC News.

Utspelet gjordes vid en parlaments- och internetkonferens i Westminster i helgen. Andy Smith, säkerhetschef vid den brittiska statsrådsberedningen,  uppmanade att varken använda sitt riktiga namn eller födelsedatum på sociala nätverkssajter.

Utnyttjas av brottslingar

– Ditt namn och adress kan användas mot dig av brottslingar, sade Smith.

Enligt Smith samlar bedragare en hel del personlig information ”från Google, webbplatser för sociala nätverk, från email-sidfötter och andra ställen”.

– Genom att samla ihop all den informationen och korsrelatera informationen kan de använda den mot dig.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.  Smiths råd beskrevs som ”helt upprörande” av Helen Goodman, parlamentsledamot för Labour.

Parlamentsledamot chockad

– Det är precis vad vi inte vill. Vi vill ha mer säkerhet på nätet. Det är anonymitet som underlättar nätmobbning och övergrepp mot barn.

– Jag är verkligen chockad att en offentlig tjänsteman kan säga något sådant.

Kulturminister Ed Vaizey sade att han inte läst eller hört Smiths inlägg, men sade till BBC att ”han inte skulle uppmuntra människor att lägga ut falska identiteter på nätet”.

– Vi bör arbeta med Facebook så att människor känner sig säkra med dessa webbplatser och att det inte finns ett hot om identitetsstöld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.