Apples vd Tim Cook (tv). Foto: TT

Apple betalar tillbaka barns köp av appar

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Apple kommer att betala tillbaka 210 miljoner kronor till föräldrar i USA vars barn gjort köp i mobilappar.

Uppgörelsen med den federala handelskommissionen (FTC) innebär även att Apple senast den 31 mars måste ändra rutinerna, så att köp inte kan göras utan föräldrars medgivande.

Enligt FTC har barn i USA spenderat miljontals dollar utan föräldrarnas kännedom. En kvinna anmälde exempelvis att hennes dotter gjort av med knappt 17.000 kronor i spelet Tap Pet Hotel.

Apple hävdar att bolaget redan kontaktat samtliga 28 miljoner kunder som gjort inköp i mobilappar för barn, men att endast 37 000 av dessa återkommit med klagomål.

”Vi kommer att ersätta var och en av dem, som vi lovat”, skriver vd Tim Cook i ett mejl till de anställda, enligt BBC.

Krävs samtycke

I Sverige har det förekommit flera fall där barn gjort köp via appar utan föräldrarnas vetskap. Ett uppmärksammat fall gällde söner som köpte virtuella jordgubbar i spelet Smurfs Village för 50.000 kronor. Föräldrarna fick dock pengarna tillbaka.

I Sverige gäller regeln att köp bara får göras om föräldrarna gett sitt samtycke eller ”gett intryck” av samtycke. När tvister uppstått har svenska domstolar i de flesta fall gett föräldrarna rätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.