Apple: Riktad kändisattack

Publicerad

Det var inget allmänt stort intrång i molntjänsten Icloud utan handlar om en ”riktad attack” mot en del kändisars konton, förklarade Apple på tisdagen. I helgen avslöjades att privata nakenbilder på kändisar läckt ut från Icloud.

”Vi har upptäckt att vissa kändisars konton komprometterades av en mycket riktad attack på användarnamn, lösenord och säkerhetsfrågor, en praktik som blivit alltför vanlig på internet”, skrev företaget i ett uttalande.

Det är fortfarande oklart hur hacket har gått till. Men Apple rapporteras ha täppt till ett säkerhetshål som möjliggjorde intrång via tjänsten ”Hitta min Iphone”, där gränsen för hur många gånger man kan gissa lösenord var mycket högt satt. Väl inne på en användares konto har hackaren tillgång till den kopia av telefonens innehåll som finns på Apples servrar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.