Foto: TT

Obama benådar kalkon i Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama har benådat en kalkon. Den något motsägelsefulla traditionen äger rum varje år i samband med Thanksgiving, där just kalkon är den klassiska paradrätten.

Obama benådade i går en kalkon och enligt Vita huset är årets ceremoni nummer 67 i ordningen, men det är oklart när traditionen med benådning faktiskt började.

Inledningsvis handlade det bara om en middag. Vem som benådade den första kalkonen är inte säkert, men det var först när George Bush den äldre satt som president 1989 som benådningen blev en del av en årlig ceremoni.

Enligt sägnen tillbringar den benådade kalkonen resten av sina dagar lycklig och långt från någons tallrik. Men verkligheten är mindre poetisk, skriver nyhetsbyrån AFP.

De kalkoner som säljs i USA har avlats för att vara så stora att deras livslängd förkortas. De knappt kan gå, och ännu mindre flyga, till skillnad från kalkoner i det vilda.

Fakta: Kalkonen tar allt större plats

Helstekt kalkon står i dag på de många amerikaners bord när de firar thanksgiving. Ungefär 46 miljoner kalkoner har enligt USA:s jordbruksdepartement slaktats för att amerikanerna traditionsenligt ska kunna tacka för skörden och fira minnet av de puritaner som 1620 anlände med skeppet Mayflower till Nordamerika.

Men stekarna har inte alltid varit lika stora. Kalkonerna har de senaste årtiondena exploderat i storlek, skriver tidskriften The Economist. Genomsnittsvikten har gått från 6 kilo 1929 till drygt 13 kilo i dag. Allt tack vare modern djuruppfödning.

Med en sådan tillväxt kommer kalkonerna att bli lika stora som människor om 150 år, konstaterar The Economist. Och fortsätter utvecklingen tar de över jorden. Bara i USA finns i dag mer än 250 miljoner kalkoner. Så rådet från tidskriften är: Ät upp dem innan de äter dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.