Civila evakueras från Homs

Uppdaterad
Publicerad

Evakueringen av civila som varit isolerade i den belägrade staden Homs i Syrien har nu inletts. Under fredagen lämnade två grupper området i bussar.

Flera FN-bussar finns på plats vid staden och har inlett evakueringen av 200 kvinnor, barn och män över 55 år, skriver Al Jazeera. Hittills ska två fulla bussar ha lämnat området.

– Det är en minnesvärd dag, sa Yacoub de Hillo FN-representant i samband med evakueringen.

Syrienkriget

En man ska enligt uppgift ha skottskadats under evakueringen. Medan al-Mayadeen rapporterar att mannen skadades när han fortfarande var i den gamla staden, menar andra vittnesuppgifter, på Twitter och i Al Jazeeras blogg, att det var en prickskytt från regimen som sköt mannen när han skulle kliva på en av bussarna.

FN på plats med hjälp

FN:s livsmedelsprogram, World Food program (WFP), bekräftar för TT att evakueringen pågår just nu av de berörda grupperna i den gamla staden och de som kommer ut får matpaket av hjälporganisationerna på plats.

Hjälppaketen från WFP innehåller bland annat kikärtsröran hummus, sesamgodiset halawa, bröd, olivolja och fruktjuice.

Kommer sända hjälp in till Homs

Evakueringen blev möjlig sedan de stridande parterna i Homs på fredagsförmiddagen enades om tre dagars eldupphör. Alla kvinnor, barn, män över 55 år och skadade ska få lämna det belägrade området, säger det ryska utrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån Interfax.

Det ryska utrikesdepartementet uppger att de människor som lämnar området även kommer att få tillfällig logi och läkarvård. Humanitärt bistånd kommer att sändas till dem i området som väljer att stanna kvar, eller som inte släpps ut.

Samtidigt har Syriens vice utrikesminister meddelat att regimen kommer att delta i nya fredssamtal i Geneve, Schweiz.

2 500 personer fångna i staden

Belägringen av staden har pågått i runt 600 dagar med tung beskjutning nästan dagligen och ett minimum av förnödenheter. Runt 2 500 personer tros vara fångna i de rebellkontrollerade delarna av Homs.

Kriget i Syrien har nu rasat i nära tre år och kostat över 100 000 liv, enligt FN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet